Preskoči na glavni sadržaj

Njegovo veličanstvo karton - četvrti dio

Ormarić od kartona je poprimio svoj konačni oblik. Stabilan je, čvrst i spreman za daljnju obradu - moj najdraži dio, trackanje i mackanje. Prije nego krenem na kaširanje ili papier-mache tehniku, polijepila sam rubove ladica pik trakom, čisto radi sigurnosti, da ispadnu lijepi i ravni. Za kaširanje ovaj puta nisam koristila svoju omiljenu smjesu brašna i vode.
Ovaj puta sam se odlučila za pravo ljepilo iz razloga što je ormarić predviđen za malo dulju upotrebu od mojih pi

ñ

ata čija je sudbina da budu razbijene u vrlo kratkom periodu.
Dakle, za ormarić sam pomiješala razrijeđeno ljepilo za drvo i ljepilo za tapete. Ostatak priče o kaširanju je isti. Novinski papir natrgan na komadiće i trake umače se u ljepilo i nanosi na objekt, razmazujući ljepilo prstima od sredine prema van čime se istiskuje višak zraka i oblikuje predmet. Važno je znati da se novinski papir ne smije zaista umočiti u ljepilo jer onda upije previše ljepila, već ga se lagano provede površinom ljepila i prstima se odstrani višak.
E sad, ako me pitate koliko mi je vremena trebalo da ga cijeloga iskaširam, neću vam znati dati točan odgovor jer sam paralelno s kaširanjem ormarića kuhala ručak, igrala se s djecom i izvela asistenticu nekoliko puta van. Taj dan sam bila prava multipraktik žena. Ali, mogu procijeniti da mi je trebalo oko - 3 sata. Ionako je u izradi ovog ormarića sve u periodima od 3 sata. No, iako sam bila jako vrijedna, napravila sam jednu kardinalnu grešku. Pri kraju posla, vidjela sam da će mi ponestati ljepila, i umjesto da sam zamiješala još malo smjese, ja sam je razrijedila uvjeravajući samu sebe se da će sve biti u redu (kao i sa tupim skalpelom s početka priče).
I, naravno da nije bilo sve u redu. Što se dogodilo? Kada sam počela nanositi temeljnu boju, novinski papir se počeo odljepljivati. Nije mi preostalo ništa drugo nego oguliti loše zalijepljeni sloj i popraviti štetu. Ovaj puta sam upotrijebila radikalnu metodu. Novinski papir sam ljepila čistim, nerazrijeđenim Drvofiksom, pa neka se sada proba odlijepiti, ako se usudi.
Nakon uspješno rješenog problema, nastavila sam s nanošenjem bijele temeljne boje, točnije akrilnog laka za drvo i metal. Podlogu sam nanijela u dva sloja i to sam radila dva dana, sveukupno... oko 3 sata.
Ormariću sada slijedi još samo oslikavanje, lakiranje i montiranje ručkica na ladice. A prije oslikavanja skiciramo. Sada već imam malo više asistenata u akciji, što je i u redu. Pa ipak je ovo ormarić namijenjen dječjoj sobi. Budući da sav material koji mi je potreban u ovome projektu, nabavljam metodom improvizacije, tako sam pristupila i nabavci olovaka za skiciranje. Naravno, kada mi treba, niti jedne nema u kući, pa sam posegnula u Laurinu pernicu. A kad tamo... mikro olovčice, baš kao i ona mikro libela s početka priče. Nije mi preostalo ništa drugo, nego se opet poslužiti mikro alatom. (Btw. Zna li netko zašto to djeca rade? Zašto olovke toliko šilje dok im i dušu ne našilje? A sjećam se, i ja sam to radila.)
Sada ćete nam dati nekoliko dana da oslikamo ormarić. Kakav će na kraju ispasti, još ni ja točno ne znam. Jako sam znatiželjna. Čim bude gotov, pokazati ću vam ga.
Od materijala sam u ovoj fazi koristila novinski papir, ljepilo za drvo, ljepilo za tapete, zdjelu i vodu, bijelu akrilnu boju za drvo i metal, kist i mikro olovku.
E, da... skoro zaboravih. Za sve one nevjerne Tome i sumnjičavce, testirala sam čvrstoću ormarića i dozvolila jednom šestogodišnjaku da stane na njega. S ponosom izjavljujem - i ormarić i Luka su čitavi.

Primjedbe

Autor Claudia Tessitori rekao je…
Ž moja,ovo je predivno!! Svaka ti čast!! Oduševljenaaaaaaaaaa saaaaaaaam!!!! pusaaaaaa!!
Autor HRANDICA rekao je…
Ovo je baš fantastično!!!! Sad neka vide svi, da takve stvari ne nastaju kroz noč. To je stvarno 1A projekt. Čestitke.
Autor Sandra Z rekao je…
Ovo se zove gušt. Šalica kave, ugodna temperatura vani i čitanju tvog serijala o nastanku unikatnog ormarića. Opet samo pohvale i palac gore. Ormarić je predobar. Svaka čast na profesionalnom ispitivanju čvrstoće materijala! I Ikea bi se posramila. Pusa i pozdrav :))
Autor Mare rekao je…
pozorno te pratim iz nastavka u nastavak.....ormarić već sad izgleda odlično.....čekam konačni izgled...
pusa:)).......
Autor Goge rekao je…
Ostavila si me bez daha. Izgleda odlično. I tako je čvrsto. Jako sam ponosna na tebe.
Autor Biljana rekao je…
Svaka cast, puno rada, truda, mastovitosti i ljubavi je ulozeno, ne sumnjam da ce biti prekrasan:))
Autor Fantastic hobby rekao je…
Jedva sam čekala da vidim kako će na kraju sve ispasti i mogu ti samo reći da sam oduševljena!!! Tko bi rekao da se od kartona može dobiti tako konkretan i čvrst komad namještaja! Bravo!!!
Autor Leptir (Nataša) rekao je…
Hej Željka! Na mom blogu te čeka Wild About Your Blog Award!:

http://leptir-mojpribor.blogspot.com/2010/07/2-nove-nagrade2-new-awards.html
Autor Sandra rekao je…
Ništa bez kavice - mislim da bi se moja kreativnost značajno srozala bez nje!
Nego, mala - ti si fantastična s tim svojim papirima!!!!!! Genijalna, paće!
A kad ti jemput postane dosadno jer si sve već napravila - daj razmisli o nečemu pomalo bizarnom, ali zamisli kartonski lijes - da na kraju životnog puta odeš sa stilom!
Autor Nena3110 rekao je…
Savršen je, zadivljena sam, nemam pravih reči...
Autor Tanema rekao je…
gle, mikro olovčice su obavezne, kao i mikro bojice, šiljilo s kutijicom za smeće je obavezno puno i po mogućnosti samo pritvoreno tako da kad nepripremljen uhvatiš za njega da se sve raspe po dnevnom!
a to se ormariča tiče, sam ti rekla da si čudotvorka?
Autor Lenka rekao je…
Prvo,veliko izvinjenje što nisam odgovorila na vreme na pitanje(bila sam na nepredvidjenom odmoru na mestu bez interneta i sl. stvarčica).
Evo prvo o rukohvatu, možeš da pogledaš ovde slikicu

http://picasaweb.google.com/lh/photo/AJqsnCMeKQxxLlyLpDbvTHf1rtuRPF5yJRFkg_wl7fU?feat=directlink

Problem iz trećeg dela nije neuobičajen. Možeš da probaš da koristiš širu traku

http://picasaweb.google.com/lh/photo/8SkBEmc3SEbNHn5LY0SCYXf1rtuRPF5yJRFkg_wl7fU?feat=directlink

, ili čak traku za zatvaranje kartonskih kutija. Ona je mnogo jača i iima jači lepak. U suštini, to nije neki strašan problem jer se u procesu "papirmašovanja" sve rupe zatvore.
Radi veće preciznosti možeš da probaš da koristiš umesto skalpela ubodni testeru.
Inače ormariće je fantastičan, jedva čekam da ga vidim u bojama.
Veliki pozdrav, Lenka
Autor Nasmijano nebo rekao je…
hvala svima. vidim da vam se sviđa ovaj kartonski namještaj, drago mi je.

Lenka, mogu li nekako vidjeti i ostale slike na picasi? jako bi me zanimale :-)
Korisnik Anonimno rekao je…
Šta reći kad su drugi sve lijepo rekli:)
Odličnooo, super kreativno i samo tvoje, to si ti!
Pusa s Paga!

Popularni postovi s ovog bloga

Anin prsten

Danas me Ana, jedna mlada i kreativna djevojka s kojom se družim svaki dan na poslu, ponovo oduševila. Napravila je novi prsten. Ana voli šareno, veselo i veliko. Sve njene kreacije su, istina, malo predimenzionirane, ali njoj tako dobro stoje. I, zapravo, jaaaako dobro izgledaju. Ana prstenje izrađuje od fimo mase. Ovaj prsten je izradila tako da je napravila okruglu plohu od crnog fima. Na pečeni fimo zaljepila je s jedne strane ring za prsten a na drugu stranu crni karton. Na karton je zatim, vrućim ljepilom poljepila ove šarene oblutke. I opet nas, iznova, oduševila.

Kako napraviti vještičji šešir

Vrijeme je posljednjih priprema za strašnu noć. A što je s vještičjim šeširima? Jesu li spremni? Ako nisu, evo jednostavnog načina kako ga napraviti i ukrasiti. Isprintajte shablonu, prenesite ju na crni karton i izrežite. Zarolajte tuljac pazeći da vam se doljnji rub tuljca podudara s otvorom oboda i pričvrstite ga ljepilom. Ukoliko je potrebno, obrežite dodatno rubove. Doljnji dio tuljca malo zarežite okomito na nekoliko mjesta i presavinite prema van kako bi se lakše zaljpio za obod. Ljepilom pričvrstite obod. Na šešir zaljepite ranije izrezane ukrase i omotajte tilom i šešir je gotov. Za ukrase predlažem da iskoristite sjajni papir koji ste sačuvali od pojedenih čokolada ili poklopaca od jogurta :-) A poklanjam vam i ovaj zgodni labirint - prigodno, za zabavu vas ili vaše dječice... (foto Powerhousemuseum , labirint Printactivities )

Kako napraviti konja od...

... napornog kolege? Ne! ... zločestog šefa? Ne! ... dosadnog susjeda? Ne! ... kartona? DA!!! Konja prvo morate nacrtati. Zatim izrezati 6 jednakih kartonskih ploča dimenzija cca 30x33 cm i staviti ih jednu na drugu. Po iscrtanim linijama nježno proći ubodnom pilom. Nemojte se bojati ove nježne spravice. Laura i ja smo, bez prisustva muškaraca u kući, same izvele ovaj dio operacije. Od šest izrezanih ploča, odvojite prednju i stražnju i stavite ih na stranu. Preostale četiri ploče treba izrezati tako da se dobije utor za štap po iscrtanoj liniji. Na izrezane ploče, sa gornje i donje strane zalijepiti "čitave" ploče. Naravno, i središnje ploče je potrebno zalijepiti jednu za drugu. Kada je ovaj dio postupka gotov, konjić nam izgleda ovako: Nakon što smo štap premezan drvofixom umetnuli u utor, slijedi neizostavno kaširanje, bijela podloga, A sada nastupa moja druga ljubimica, gospođica bušilica. Ona nam je pomogla da izbušimo rupice za grivu. Nakon bojanja u smeđe, kon