18 srpnja 2010

Njegovo veličanstvo karton

Pin It
Hi! I'm back!
Radovi na kući još traju i traju... kraj se ne nazire, a mene svrbe prsti. Okružena sam raznoraznim materijalom i alatom, a ja bih trebala, što?... glumiti gljivu? Ma kako da ne. Pokušala sam ali mi gljivarenje baš nikako ne ide.
A i jedna ideja mi se toliko duboko usadila u glavu, da je već lagano postojala opasnost da postane opsesija. Trebale su mi kartonske kutije. Velike, čvrste, čiste... i onda sam ih ugledala kraj kontejnera za smeće. Dalje je sve jasno. (Hmm, opet ja i smeće...). Sutradan me nazvao muž i rekao da bi trebalo skoknuti do jednog dućana i pokupiti dijelove za dimnjak koji je on telefonski naručio. Ok, nema problema! Milina - dimnjak pakiran u velike, dugačke kutije.
Još istu večer, u jednom malom kutku moje baustelle, primila sam se posla. Moj prvi kartonski ormarić s dvije ladice. Da, od običnog najobičnijeg kartona. Dosta ljudi je skeptično i čude se, ali - može se.
Ali da ne duljim, pogledajte sami:
Predstavljam vam moju osobnu asistenticu Donu i materijal potreban za rad
Ormarić će biti dimenzija 44x42x40 cm (malo čudne dimenzije, ali tako je ispalo)
Nakon izrezivanja kartona na veće osnovne dijelove, slijedi iscrtavanje osnovnog oblika ormarića i izrezivanje otvora. Konstrukcija se izrađuje iz TRI plohe jednakih dimenzija od kojih prva i druga imaju izrezane otvore, a treća, pozadinska, je puna.
Izrezane dijelove mudro je označiti i pospremiti jer, ukoliko planiramo raditi ladice, izrezani dio će nam ponovno trebati za fronte ladica.
Slijedi krojenje konstrukcije. Potrebno je izrezati dugačke i tanke "prečke" u skladu s dimenzijama ormarića. Potrebno je planirati po tri za svaki nivo (gornji dio, srednji i doljnji dio ormarića). A isto tako potrebno je učvrstiti i bočne dijelove, pa sam odlučila staviti po četiri "prečke" za svaku stranu ormarića. Na svakoj "prečki" potrebno je napraviti utor kako bi je mogli učvrstiti. Utori se rade do pola i na "fiksnoj prečki" i na "mobilnoj prečki".
Ovaj dio procesa je najzahtjevniji i oduzima najviše vremena. Potrebno mu je posvetiti posebnu pažnju i odraditi sve kako treba jer je ovo konstrukcija o kojoj ovisi čvrstoća i postojanost objekta kojeg izrađujemo. Zahvaljujući mom dragom mužiću, inače strojaru po struci, naučila sam da se ova konstrukcija zove "sendvič" konstrukcija a sačinjena je od ćelija koje smo dobili ispreplićući "prečke". Same ćelije imaju funkciju preuzimanja i ravnomjernog prijenosa opterećenja u dijelovima objekta kao i sprijećavanje njegovog savijanja ili naginjanja u stranu. Iako je "sendvič" konstrukcija dosta česta i poznata, ja sam, moram priznati, prvi puta čula za nju. I oduševila se. Pa, budući da nam je ovo jako važan dio procesa, odradimo ga kako valja - precizno i strpljivo.
Da bih došla do ove faze izrade ormarića, bilo mi je potrebno 3 sata. Od alata je korišten metar, ravnalo, flomaster, skalpel i podloga za rezanje.
I za kraj današnjeg posta jedna važna činenica koju želim podijeliti s vama - koliko god mi to negirali, tupi skalpel će i dalje biti tupi skalpel. Neće se sam naoštriti nego će i dalje loše rezati.
Sutra stižem sa naredna tri sata izrade ormarića.

Broj komentara: 7:

Tanema kaže...

sendvič konstrukcija-tko bi rekao da se tako zove?! šteta što se ne može malo gricnuti dok se radi (dobro,možda bi Donni bilo to jestivo)...
ne mogu dočekati taj tvoj ormarić da bude gotov! molim te, koristi samo oštre skalpele jer će me nestrpljenje dotući!

HRANDICA kaže...

Jedva čekam nastavak. Kako če se sve to pretvoriti u ormarič?!! :)))

Sandra Z kaže...

Draga Željka, sa zadovoljstvom sam pročitala prvi dio serijala. Bravo majstorice! Jedva čekam nastavke :)) Kako samo barataš stručnim nazivima i samom izradom! Si sigurna da to već nisi radila?

Paula kaže...

jedva čekam nastavak priče....o kartonskom ormariću

mare kaže...

odlična ideja......i prilično posla oko realizacije:))))....
jedva čekam vidjeti gotov ormaić:))
pusa:))....

Villa-loredana kaže...

Više nego dobro, draga nasmijanko. Pozdrav. Čekam nastavak. Loredana.

Radionica Lutkac kaže...

Biće fenomenalno sigurna sam. Nabavi oštar skalpel, ali ga se i dobro čuvaj, Zoranu se desilo jednom da se gadno isekao. Sada ima metalni lenjir (valjda ravnalo :))) ) pomoću koga seče.
Ma ti već bojiš i lakiraš samo još nećeš da nam pokažeš :))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails