08 rujna 2009

Piňata

Pin It
Znate li što je to piňata (pinjata)?
Piňata je tradicionalna meksička igra koja se igra u svim veselim prigodama. Izrađuje se od lako lomljivog materijala a tradcionalno se izrađuje u obliku životinja, ljudskih likova, ali i likova iz crtića, raznih vozila, maskota... Tajna veselja koje se razvija tijekom igranja je u sadržaju piňate. Naime, ona je napunjena slatkišima. Kada sam prvi puta vidjela i odigrala ovu igru, toliko me oduševila da sam odlučila, svake godine je priređivati na dječjim rođendanima.

Kako se igra? · Djeca stoje u koloni ili sjede na podu, kauču… Jedan od njih, obično je to slavljenik, započinje igru. U ruci ima palicu, a na očima povez. Voditelj igre (vi), lagano ga okrećete oko njegove osi i svi zajedno pjevate pjesmicu:

Lupi, lupi, lupi, nemoj fulati, Ako ti fulaš, izgubit ćeš svoj red. Sada lupi prvi put, Sada lupi drugi put, Sada lupi treći put, I gotov je tvoj red. (moj prijevod - original preuzet s Wikipedije)

· Na riječi - sada lupi... igrač s povezom na očima pokušava lupiti po piňati (što, vjerujte, nije uopće jednostavno) i ima samo tri šanse. Nakon njega dolazi sljedeći igrač. Visinu piňate podešavate prema visini igrača, što znači da vam treba pomagač snažnih ruku. Igrači se izmjenjuju sve dok se piňata ne razbije i dok se iz nje ne prospe sadržaj (bomboni, loptice-skočice...) · A tada dolazi najbolji dio. Klinci polude od veselja i iznenađenja. Njihov zadatak je pokupiti što više prosutog "blaga".

Igra je vesela i živahna. Naravno, trebate poduzeti sve moguće mjere opreza kao npr. pazite da su sva djeca dovoljno udaljena od "udarača" (igrajte ovu igru na većem prostoru kako netko od igrača ne bi slučajno dobio palicom po glav), maknite sve vaze, nemojte biti blizu prozora... Nakon ove igre, vaši klinci će biti jako zadovoljni a prijatelji će ih često pitati kada će opet slaviti rođendan. A za nered nastao nakon ove igre ne marite. Ionako bi bilo papirića, mrva i mrvica po podu. ;-)
Kako se izrađuje piňata očekujte u jednom od narednih postova.

1 komentar:

.Tea Jukić kaže...

super ti je ovaj clanak, jako zgosno! p.s. skuzila sam kak da skatis postove na naslovnici, tj.kako da samo krene naslov, fotka i par rijeci a da za ostatak imas opciju tipa "read more"..... javi se pa ti objasnim. pusa, baj!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails