21 srpnja 2010

Njegovo veličanstvo karton - treći dio

Pin It
Ormarić s polijepljenim vanjskim stranicama je čvrst i uspravan. Stabilno stoji. Moj slijedeći korak je uređivanje unutrašnjih dijelova. Za to će mi biti potreban pištolj s vrućim ljepilom.
Nakon što sam iskrojila plohe unutarnjih površina, i to mjereći i isprobavajući po nekoliko puta jer, iako sam nekoliko puta mjerila metrom, svaka ploha ima neke svoje neravnine i sitna izbočenja koja treba uskladiti kako bi karton lijepo sjeo na svoje mjesto.
I sada slijedi... pazi prste! - pištoljem s vrućim ljepilom prijeći svaku unutarnju "prečku" i brzo prisloniti kartonsku plohu. Važna je brzina izvođenja ove operacije jer se ljepilo brzo hladi. Ovdje mi je najveći problem bio dohvatiti dublje dijelove kao i brzo sušenje ljepila baš u tim dijelovima što nisam mogla kasnije popraviti zbog nedostupnosti. Ovo ću morati u narednom projektu malo mudrije izvesti.
Naravno da se dogodilo da je na nekim dijelovima ljepilo slabo primilo ili se već ohladilo do trenutka namještanja unutarnje plohe, stoga je tu trebalo malo "pojačati". Sve je bilo OK na vanjskim i pristupačnim dijelovima, ali u dubinu nisam mogla pa je unutarnja kartonska ploha ostala "u zraku".
Nakon što sam sve unutarnje plohe iskrojila, namjestila i polijepila, vanjske rubove sam dodatno učvrstila čarobnom pik trakom.
Najopsežniji dio posla je završen. Ali nisam zadovoljna. Pojavili su mi se otvori na unutarnjim rubovima koje nisam znala kako sanirati. Nemojte misliti da sam danas nešto pametnija u vezi toga. Pokušala sam pik trakom ali nije išlo. Pokušala sam i punjenjem unutrašnjosti zgužvanim novinskim papirom ali to je više sličilo punjenju rupe bez dna... U ovom trenutku ne znam riješenje. Slutim da bi riješenje moglo biti u postavljanju "prečke" na sam rub unutarnje konstrukcije koja bi onda cijelu stvar držala na rubu. To ću morati isprobati na slijedećem projektu, a do tada - molim pomoć sručnjakinja -
LENKA - molim pomoć i savjet!
ISA - S'il vous plaît aide et des conseils
No, pustimo sada probleme i nedoumice. Baza ormarića je gotova i to izgleda ovako. Nije loše, zar ne?
Slijedi izrada ladica. Postupak je vrlo sličan dosadašnjem. Prvo što sam napravila je bila izrada "fronti" ladica. (Uh, kako ovo zvuči, kao da radim u stolarskoj radonici). Sjećate se onih izrezanih dijelova sa početka priče? E, sada nam trebaju. Izrezala sam dva puta po dva otvora i dobila četiri plohe što je odlično jer ću upotrijebiti sve četiri i tako dobiti malo deblje i čvršće fronte koje će, nadam se, bolje podnijeti montiranje ručkica. Lijepila sam međusobno, vrućim ljepilom, plohe 1 i 3 te 2 i 4, plohe koje su međusobno identične i poklapaju se.
Budući da sam se u početku uporno koristila tupim skalpelom, rubovi mi nisu bili lijepo izrezani, pa sam ih sada malo uredila, što je dobro jer je bilo potrebno malo prilagoditi dimenzije "fronti" i dobivenih otvora nakon lijepljenja baze ormarića. Dobiveni "sendvič" sada spojenih fronti sam obrezala i namjestila tako da lijepo sjednu na svoje mjesto.
Krojenje ostali dijelova ladica je istovjetno kao i krojenju unutrašnjih dijelova baze - izmjeriti, namjestiti, prilagoditi...
I ponovo se sve lijepi vrućim ljepilom. Ovdje je posebno bitno paziti na prste jer su prsti izloženiji ljepilu nego u prijašnjoj fazi.
Konstruiranje ormarića je u cijelosti gotovo.
I opet mi je bilo potrebno 3 sata (znate li da je tri moj sretan broj?) Od alata sam koristila naoštreni skalpel, pištolj s vrućim ljepilom, pik traku i flomaster. ormariću dalje slijedi kaširanje i bojenje. O tome u narednom postu.

4 komentara:

Tanema kaže...

ma prava si, znaš? trebalo je to sve izmodelirati i sastaviti! meni se čini da to tebi ide ko od šale, bez obzira na svađu s vrućim ljepilom! a da si probala možda s običnim silikonom? čisto lupam napamet, ali ja ga koristim puno češće nego pištolj baš zbog sporijeg sušenja kod većih i dugotrajnijih projekata. jednako dobro drži, ali ne peče za prstiće, to mi se isto jako sviđa! :)))

HRANDICA kaže...

To stvarno projekt i po!!! Četitke, da si se upustila u to.
Mislim, da če izgledati krasno, kad dodju još i boje.

Sandra Z kaže...

Odlično ti ide Željka. Već se vidi krajnji rezultat. Hvala ti za iscrpno objašnjavanje postupka i što si s nama podijelila i ove "sitne" problemčiće. Ali, sigurna sam da češ ih riješiti. Poz i čitamo te dalje :))

Bubamara kaže...

Odličnan tutorijal.Jedva čekam vidjeti kako si ga završila.
I prije mi se sviđao namještaj od kartona i sama ideja da se od kartona može napraviti svašta, ali kad sam na tvojim linkovima vidjela što se sve može napraviti...navjerojatno...samo mašta je granica!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails