Preskoči na glavni sadržaj

Papir, papir i onda opet papir

Nikako da me prođe opsesija rada s papirom. Baš suprotno, sve sam više zaluđena papirom i čudima koje se od njega mogu stvoriti. A još i ako je reciklaža u pitanju - čarolija je potpuna.
Danas smo Laura, Luka i ja sudjelovali na radionici izrade recikliranoga papira, u sklopu Zelendana, na zagrebačkom Bundeku. Radionicu je vodila super sipatična teta Ana-Marija iz udruge Kneja.
Naučila nas je kako napraviti prekrasan reciklirani papir od već korištenoga papira. Takav reciklirani papir možemo koristiti za izradu čestitki, papira za zamatanje, omotnica, pozivnica... i što god nam još padne na pamet. A što je najbolje, možemo ga ukrasiti baš po svojoj želji. Za ukrašavanje se mogu dodavati cvijetne latice, travčice, razne sjemenke, sličice, ekološke boje, mirisi... mogućnosti su beskrajne. Na njemu možemo raditi čak i decoupage.
Ako vas zanima postupak izrade papira, pogledajte ovdje, a ja ću vam pokazati nekoliko sličica da vidite kako nam je bilo. Trebam li vam reću koja će biti naša glavna sutrašnja aktivnost?

Primjedbe

Autor Tanema rekao je…
svakako pozdravljam ovu ideju! svaka čast! vrlo kreativno i ne samo ekološki prihvatljivo, nego i poželjno! jedva čekam nove uratke!
Autor Sandra Z rekao je…
Fenomenalno! I te kako korisno :)) Bilježim link na listu onih kojima ću se često vraćati. Uživajte u stvaranju, i jedva čekam fotkice :))
Korisnik Anonimno rekao je…
jao, pa ovo je super. .a i nisam znala da postoji ta udruga, a živim nedaleko od Čakovca. .
Autor Ivana rekao je…
Koja luda ideja - mi "nezaljubljenici" u papir pojma nemamo što sve može! Željka, rasplali i pouči nas! Ne sumnjam da si se odlično provela.
Autor Ariana Moj Hobi rekao je…
I ja pozdravljam ideju i sretna sam zbog tvoje opsesije papirom jer meni je ovo doista nešto fantastično....volim reciklirati i od "odbačenog" napraviti nešto....posebna draž....ali svakako si MAJSTORICA u igranju papirom....joj,ja bih kod tebe na radionicu.....pusek!
Autor Ariana Moj Hobi rekao je…
Evo draga,ispravila sam pogrešku-nisam bila sljedbenica tvog odličnog bloga službeno,upravo sam postala...a čuj,učim stalno nešto novo.....pa valjda nikad nije kasno za učiniti dobre stvari...pusek!
Autor Goge rekao je…
Papiri su predobri. Jako mi je žao što nisam mogla na radionice. Ali zato imam tebe. Toliko samo o tome pričale i baš mi je drago da si uspjela otići na radionicu. Kad budeš kupovala materijal za kalupe, kupuj duplo.
Autor Sandra rekao je…
toliko si opsjednuta papirom da buš nas usisala u svoj papirnati svijet!
Mene drži ideja da napravim paprir i da od njega radim tagove za ono što rukama stvorim! Ali budući da takve ideje čekaju neki drugi život - mislim da mi je bolje bataliti ideju!
Autor HRANDICA rekao je…
TI HOMEMADE papiri su zakon. Nikad jih sama nisam pravila ali mi se jako svidjaju. Evo, sad ti prva isprobaj, pa ču onda ja testirati svoje sposobnosti.
Autor Nasmijano nebo rekao je…
drago mi je da vam se sviđaju ovi "homemade" papiri, stvarno su odlični. a vidim i da ima još zainteresiranih, pa... cure mje, zasučimo rukave i krenimo. ja ću prva a vi zamnom.

Popularni postovi s ovog bloga

Anin prsten

Danas me Ana, jedna mlada i kreativna djevojka s kojom se družim svaki dan na poslu, ponovo oduševila. Napravila je novi prsten. Ana voli šareno, veselo i veliko. Sve njene kreacije su, istina, malo predimenzionirane, ali njoj tako dobro stoje. I, zapravo, jaaaako dobro izgledaju. Ana prstenje izrađuje od fimo mase. Ovaj prsten je izradila tako da je napravila okruglu plohu od crnog fima. Na pečeni fimo zaljepila je s jedne strane ring za prsten a na drugu stranu crni karton. Na karton je zatim, vrućim ljepilom poljepila ove šarene oblutke. I opet nas, iznova, oduševila.

Kako napraviti vještičji šešir

Vrijeme je posljednjih priprema za strašnu noć. A što je s vještičjim šeširima? Jesu li spremni? Ako nisu, evo jednostavnog načina kako ga napraviti i ukrasiti. Isprintajte shablonu, prenesite ju na crni karton i izrežite. Zarolajte tuljac pazeći da vam se doljnji rub tuljca podudara s otvorom oboda i pričvrstite ga ljepilom. Ukoliko je potrebno, obrežite dodatno rubove. Doljnji dio tuljca malo zarežite okomito na nekoliko mjesta i presavinite prema van kako bi se lakše zaljpio za obod. Ljepilom pričvrstite obod. Na šešir zaljepite ranije izrezane ukrase i omotajte tilom i šešir je gotov. Za ukrase predlažem da iskoristite sjajni papir koji ste sačuvali od pojedenih čokolada ili poklopaca od jogurta :-) A poklanjam vam i ovaj zgodni labirint - prigodno, za zabavu vas ili vaše dječice... (foto Powerhousemuseum , labirint Printactivities )

Kako napraviti konja od...

... napornog kolege? Ne! ... zločestog šefa? Ne! ... dosadnog susjeda? Ne! ... kartona? DA!!! Konja prvo morate nacrtati. Zatim izrezati 6 jednakih kartonskih ploča dimenzija cca 30x33 cm i staviti ih jednu na drugu. Po iscrtanim linijama nježno proći ubodnom pilom. Nemojte se bojati ove nježne spravice. Laura i ja smo, bez prisustva muškaraca u kući, same izvele ovaj dio operacije. Od šest izrezanih ploča, odvojite prednju i stražnju i stavite ih na stranu. Preostale četiri ploče treba izrezati tako da se dobije utor za štap po iscrtanoj liniji. Na izrezane ploče, sa gornje i donje strane zalijepiti "čitave" ploče. Naravno, i središnje ploče je potrebno zalijepiti jednu za drugu. Kada je ovaj dio postupka gotov, konjić nam izgleda ovako: Nakon što smo štap premezan drvofixom umetnuli u utor, slijedi neizostavno kaširanje, bijela podloga, A sada nastupa moja druga ljubimica, gospođica bušilica. Ona nam je pomogla da izbušimo rupice za grivu. Nakon bojanja u smeđe, kon