Preskoči na glavni sadržaj

1 + 1 + X = mnogo

Evo, zabavila sam se matematikom i dobila rezultate. Izračunala sam koliko mi je vremena i materijala bilo potrebno za izradu noćnog ormarića dimenzija 88 cm visine, 35 cm širine i 23/45 cm dubine. Jako sam se iznenadila dobivenim rezultatom. Za izradu mi je bio potreban 31 sat.
Samo konstruiranje koje obuhvaća, skiciranje, krojenje, rezanje, postavljanje unutarnjih prečkica i njihovo učvršćivanje, te izradu ladica trajalo je 14 sati.
Kaširanje rubova i spojeva oduzelo mi je 7 sati.
Bijeljenje tj. pripremanje smjese za podlogu i njeno nanošenje te zatim brušenje i čišćenje trajalo je 3 sata.
I na kraju samo dekoriranje, tj. krojenje i lijepljenje tapete, decoupage na ladicama i lijepljenje satenskih traka te montiranje ručkica trajalo je ukupno 7 sati.
Od metrijala sam potrošila:
2 pik trake (1 usku i 1 širu)
karton (2 veće kartonske kutije)
1 nož za skalpel
drvofix (1 kg)
silikonske patrone (5 kom)
glet masu (cca 1,5kg)
brusni papir (1 list)
ljepilo za tapete (malo)
zidnu tapetu (1/3 role)
satenske trake (cca 3m)
lak (malo, za ladice)
3 ručkice
6 šarafića
6 podloge za šarafiće
od električnih aparata sam koristila (kažu da i to treba računati):
ubodnu pilu (1/2 sata)
silikonski pištolj (1/2 sata)
brusilicu (1/2 sata)
usisivač (10 min)
E, sad... dok pišem ovaj post, razmišljam da li da ga uopće objavim. Ove brojke za oznaćavanje vremena me zastrašuju. Zar sam zaista toliko vremena potrošila? Dobro, konstruiranje traje i to je dosta zahtjevan posao kojeg treba napraviti točno na milimetar, svaku prečkicu treba individualno prilagoditi i podesiti njenom mjestu... Ali... 7 sati dekoriranja??? 7 sati kaširanja??? Jesam li ja to užasno spora i predetaljna ili zaista taj posao toliko traje? Stvarno sam začuđena. Ili je to stvarna slika mojega rada? Pojavljuje mi se tisuću i jedno pitanje na koje ne znam odgovor. Ali me zato sada intrigira ideja da pokušam sve te procese unaprijediti i ubrzati. Hmmm... Ali kako?
Jeste li i vi ikada pokušali mjeriti svoje kreativno vrijeme i utrošak materijala? Zanima me do kakvih ste spoznaja došli? Molim Vas, utješite me. Ili me možda pokudite ako sam zaslužila zbog svoje sporosti.
A ako sam sve napravila baš onako kako treba, slijedeći puta ću, baš kao i moj mali Spiderman, staviti štitnike u uši i upaliti brusilicu pa neka se sve oko mene praši još narednih 30 sati.

Primjedbe

Autor Sandra Z rekao je…
Hm, razmišljam da li da ti odgovorim na pitanje, ili ne. Ali vratimo se mi na ono najvažnije - vidi se kako ozbiljno pristupaš poslu, sve bilježiš, mjeriš, planiraš. Puno će ti koristiti u idućim projektima, ali i ne samo tebi. Uvjerena sa da će novih projekata biti, bez obzira na bezobrazno istinitu matematiku :))
Koliko god možeš, probaj skratiti vrijeme gdje god je to moguće.

Radim i ja kalkulacije, doduše za druge stvari, ali pravu satnicu uredno izostavljam, jer je izračun bio poražavajući :((

Pozz:))
Autor Lenka rekao je…
Ma kakva sporost, u pitanju je umetnički rad :)), spoj velikog znanja i umeća. Nije čudo što su cene nameštaj od kartona u zemljama zapada izuzetno visoke.
Autor Mare rekao je…
stvarno je brojka zapanjujuća.....ali ako pogledam s druge strane radila si ono što voliš,guštala si i na kraju imaš divan,unikatni komad.....
odmah mi pojam vremena postaje manje bitan:)).....
za sebe mogu reći isto šta i sandra,pokušala i rezultat je poražavakući:P:P.....kod decoupagea,kod šivana je situacija malo bolja:)........
ali koga briga kad guštam u svakom projektu:)....
Autor Suzana rekao je…
Rezultat je fenomenalan! To je najvažnije, izračuni su dobri i korisni ali......ne mili.
Autor Sanja rekao je…
Ajoooj, fakat puno vremena, al to je tako, ipak je ovo veliki projekt koji zahtijeva preciznost pri svakom koraku i svaki pogrešan korak znači sve ispočetka, zato je bolje biti sporiji i precizniji, pa su i rezultati ovako zadivljujući kao kod tebe!
Ja nikad nisam računala koliko vremena potrošim dok nešto radim, ali znam da mi heklanje ide najsporije i uvijek se pitam "pa kad ću biti gotova", a o šivanju da ne govorim, to traje i traje i trajeeee :))))
Štitnike na uši i nek se praši!!!
Lijep pozdrav i budi i dalje temeljita pa makar i spora!
Autor Keks rekao je…
Da, zvuči puno, no uzmi u obzir da si ti od ničega - napravila ormarić. Ako uzmemo za primjer da si išla raditi ormarić od kupljenih gotovih dasaka, ponovo bi utrošila vrijeme "krojeći" ga, nekome bi trebalo vremena da te daske izreže i pokantira (i to bi platila), nakon toga bi tebi trebalo vremena da to sve spojiš i zašarafiš. Ako bi htjela da to sve izgleda lijepo, trebalo bi ti dosta vremena da izbušiš lijepe simetrične rupe i to tako da se šarafi ne vide na krajnjem proizvodu. Ili nebi ti bušila,nego bi to dala onome tko ti reže daske, no onda bi to i platila...i da sad ne dužim, mislim da si shvatila poantu. Da, puno je vremena, no ako radiš za sebe, sa svojim utrošenim vremenom uštedjela si na materijalu koji bi morala kupiti, jer karton možeš naći besplatno na svakom čošku.Ima još nešto...da radiš nekoliko istih već bi uštedjela cca 10 sati na svakome, jer bi imala već gotov kroj i mogla bi rezati višestruke djelove odjednom za nekoliko ormarića. Zaključak na kraju je da jesi utrošila puno vremena, no uštedjela si na materijalu i što je najvažnije - napravila si unikat! No, mislim da je ovo pokazatelj zašto ovakvi komadi namještaja koštaju.
A što se tiče ukrašavanja, pa meni za malu kutijicu treba nekoliko sati, jer sve hoću napraviti uredno i pedantno, a stvar je i u praksi, da ih radiš nekoliko svaki dan, usavršila bi tehniku i išlo bi to puno brže. A jesam se raspisala, no žao bi mi bilo da te ovo obeshrabri, zato što radiš lijepe i posebne stvari. :)
Autor Lilly... rekao je…
Nema me sto godina i onda nabasam baš na post o ormariću!! :)) To je onaj o kom smo pričale jel da? :) Ma utrošak vremena uopće nije bitan kad je rezultat ovako sjajan! Bravo majstorice!! Pusa! :))
Korisnik Anonimno rekao je…
Draga moja, pa takav rad i zahtjeva utrošak dosta vremena, jer inače bi bilo ajme meni. .a kod tebe koliko vidim, uvijek sve precizno i detaljno do zadnjeg djelića napravljeno. Na kraju kad vidiš kakvo predivno djelo si napravila, mislim da i zaboraviš na utrošeno vrijeme. Uživaj u svom radu i ne misli na utrošeno vrijeme. Ormarić je fenomenalan.
Autor Sretno Vrijeme rekao je…
Ja mislim da kreativni proces nije na taj način mjerljiv i da je u tvom izračunu izostavljeno vrijeme kada si u glavi prevrtala ideje, kombinacije, npr., voziš se na posao i na semaforu razmišljaš o ormariću kojeg ćeš napraviti, ili prođeš kraj police sa salvetama a u stvari juriš za posljednjom bocom svježeg mlijeka, no svejedno zastaneš na trenutak i uspoređuješ motive...... Uglavnom, proces sazrijevanja neke kreativne ideje ima svoje nemjerljivo vrijeme i nastaje u najneočekivanijim trenucima. Kao i impuls da kreneš izraditi ono što si zamislila. Moje je mišljenje da se mjerenjem vremena ograničavaš pri slijedećem projektu, a kako ipak nisi ograničena nametnutom normom kao radnica u nekom proizvodnom pogonu, pusti neka sve teče svojim spontanim kreativnim putem! Puse
Autor Angie rekao je…
Slažem se s Mare - to nije potrošeno vrijeme već vrijeme provedeno u aktivnosti koja te zabavlja.... Ne može se zbroj sati usporediti s nastalim djelom...
Autor Nasmijano nebo rekao je…
hvala vam na vašim odgovorima i mišljenjima ali i priznanjima da i vi ponekada satma radite i guštate. sad mi je lakše. a za ovaj moj ormarić, utrošeno je puno vremena ali je napravljeno i puno posla. Ipak je to komad namještaja. tek sam sada to shvatila.
Autor Tina rekao je…
ormarić je savršen! mislim da se na vrijeme nebi toliko osvrtala kad je tu ulozeno toliko truda,preciznosti,detalja a na kraju se isplati,zar ne? i ja sam spora,nisam ni ja nista brza a najvise zbog toga sto tezim savršenstvu i sto zelim da je svaki detalj na svom mjestu.

kad sam učila jednu novu tehniku nakita trebalo mi je 3 dana da je napravim! zasto? pucanje igli,čvorovi,perle od 1,5-2mm staklene oko 3-4mm itd....

zato nesekiraj se! ;)
Autor Tatjana rekao je…
Da,baš tako...istina boli.Ali je zato krjnji rezultat taj koji diže i pruža nezamjenjivo zadovoljstvo.Ako netko kaže da su naši radovi preskupi,jer se to možeš kupiti i kod Kineza,lijepo ću ga uputiti na ovaj post da mu se skrmeljane oči otvore!
Autor CreativaCale rekao je…
Sada sam pronasla tvoj blog i mnogo se veselim zbog toga.Hvala na iscrpnom tutorialu.Ja nikada svoje utroseno vreme ne racunam jer za mene sve sto radim kreativno je najlepse provedeno vreme.Vel.pozzzz:)))

Popularni postovi s ovog bloga

Anin prsten

Danas me Ana, jedna mlada i kreativna djevojka s kojom se družim svaki dan na poslu, ponovo oduševila. Napravila je novi prsten. Ana voli šareno, veselo i veliko. Sve njene kreacije su, istina, malo predimenzionirane, ali njoj tako dobro stoje. I, zapravo, jaaaako dobro izgledaju. Ana prstenje izrađuje od fimo mase. Ovaj prsten je izradila tako da je napravila okruglu plohu od crnog fima. Na pečeni fimo zaljepila je s jedne strane ring za prsten a na drugu stranu crni karton. Na karton je zatim, vrućim ljepilom poljepila ove šarene oblutke. I opet nas, iznova, oduševila.

Kako napraviti vještičji šešir

Vrijeme je posljednjih priprema za strašnu noć. A što je s vještičjim šeširima? Jesu li spremni? Ako nisu, evo jednostavnog načina kako ga napraviti i ukrasiti. Isprintajte shablonu, prenesite ju na crni karton i izrežite. Zarolajte tuljac pazeći da vam se doljnji rub tuljca podudara s otvorom oboda i pričvrstite ga ljepilom. Ukoliko je potrebno, obrežite dodatno rubove. Doljnji dio tuljca malo zarežite okomito na nekoliko mjesta i presavinite prema van kako bi se lakše zaljpio za obod. Ljepilom pričvrstite obod. Na šešir zaljepite ranije izrezane ukrase i omotajte tilom i šešir je gotov. Za ukrase predlažem da iskoristite sjajni papir koji ste sačuvali od pojedenih čokolada ili poklopaca od jogurta :-) A poklanjam vam i ovaj zgodni labirint - prigodno, za zabavu vas ili vaše dječice... (foto Powerhousemuseum , labirint Printactivities )

Kako napraviti konja od...

... napornog kolege? Ne! ... zločestog šefa? Ne! ... dosadnog susjeda? Ne! ... kartona? DA!!! Konja prvo morate nacrtati. Zatim izrezati 6 jednakih kartonskih ploča dimenzija cca 30x33 cm i staviti ih jednu na drugu. Po iscrtanim linijama nježno proći ubodnom pilom. Nemojte se bojati ove nježne spravice. Laura i ja smo, bez prisustva muškaraca u kući, same izvele ovaj dio operacije. Od šest izrezanih ploča, odvojite prednju i stražnju i stavite ih na stranu. Preostale četiri ploče treba izrezati tako da se dobije utor za štap po iscrtanoj liniji. Na izrezane ploče, sa gornje i donje strane zalijepiti "čitave" ploče. Naravno, i središnje ploče je potrebno zalijepiti jednu za drugu. Kada je ovaj dio postupka gotov, konjić nam izgleda ovako: Nakon što smo štap premezan drvofixom umetnuli u utor, slijedi neizostavno kaširanje, bijela podloga, A sada nastupa moja druga ljubimica, gospođica bušilica. Ona nam je pomogla da izbušimo rupice za grivu. Nakon bojanja u smeđe, kon