Preskoči na glavni sadržaj

Vrlo posebna gitara

Prosinac...!!! Sve jasno? Pripreme za Advent i Božić, izrada hand made poklona, dječje priredbe, sezona dječjih rođendana, završetak prvog polugodišta, prehlade, temperature, čekanje na red kod pedijatrice, gužva na poslu...
i sinko koji dolazi sa super idejom: "Mama, napraviš mi gitaru od kartona?"
Kao da me grom pogodio. Gitara? Pa zar baš sada? U prosincu?
"Možemo li to nakon Nove godine, sine?"
"Ali ja sam već dečkima rekao da ćeš mi ti napraviti gitaru od kartona i da ti to znaš jako dobro raditi!!!"
Gulp! Ode knedla niz grlo.
"A kakvu bi gitaru želio?"
"Neću običnu. Hoću onu koja je šiljasta tamo dolje"
"Aha, električnu. Dobro, potražiti ću na internetu neke slike pa ćemo se dogovoriti."
Sutradan popodne smo odabrali model i zaposlili baku koja je došla na kavu i kojoj crtanje, skiciranje i slikanje ide k'o od šale, da nam na kartonu iscrta gitaru. Dok je baka crtala, ja sam radila konstrukciju za jedan drugi projekt tako da nam se kava dobrano ohladila.
Eto, prvi dio posla je bio gotov. Iako malom gitaristi crvići nisu dali mira, morao se strpiti do vikenda. No, došao je i taj željno iščekivani vikend kada je tatu poslao u garažu po ubodnu pilu. Da, UBODNU PILU.
Ovom dijelu zabave sam se i ja veoma veselila jer je konačno došao i taj dan, da prvi puta u životu, uzmem tu strašnu pilu u ruke i izrežem svoj prvi nepravilni oblik. I znate što? Ta pila uopće nije strašna i vrlo je lako njome rukovati. Obožavam ovakve trenutke kada konačno shvatim da je to strašno čudovište od stroja zapravo veoma umiljato.
Uh, koje veselje je nastalo nakon što smo izrezali gitaru. Mališa ju je odmah zgrabio misleći kako je to - to.
"A... ne, sinko moj!!! Ako si mi već zadao zadatak, dozvoli da ga napravim kako i treba."
Znate kako to već ide dalje? Slaganje konstrukcije, postavljanje unutarnjih ćelija, ljepljenje vrućim ljepilom, spajanje pik trakom...
A dalje? E ovaj puta sam odlučila isprobati nešto novo. Nisam kaširala novinskim papirom kao što to skoro uvijek radim. Proučavajući rad francuskinja, majstorica u izradi predmeta od kartona, vidjela sam da one karton premazuju... čime? Eh, to se i ja vrlo često pitam. U nekoliko navrata sam primijetila da koriste nešto slično kitu za drvo pa sam naumila i ja to isprobati
Moram priznati da je akrilni kit za drvo dobro rješenje jer se brzo nanosi, brzo se suši, podloga je odmah bijela i nema potrebe za nanošenjem boje za podlogu, ali... treba ga jako puno. Zaključak? Može za neke manje projekte. Za veće moram isprobati neku drugu smjesu.
I evo, gitara je skoro gotova. Sinko je silno nestrpljiv, čak toliko da me danas zvao na posao i pitao jel' smije sam početi brusiti neravnine na osušenom kitu. Nadam se samo da neće prejako pritisnuti brusni papir. Rok za završiti gitaru je četvrtak navečer jer u petak gitara ide u vrtić.
Što mislite, hoće li moj gitarista biti glavna faca taj dan? Hm... možda će se Mia htjeti igrati s njim. Ili Dora? A možda i obje...
E, da, u oslikavanje gitare ću morati maksimalno uključiti i sinka jer se zadnji puta jako naljutio na mene budući sam avion-luster oslikala bez njega i sve boje sam stavila na krivo mjesto a on je htio drugačije.

Primjedbe

Autor Lilly... rekao je…
Bravo za mališu i sjajnu ideju! Jedva čekam vidjet kako će u konačnici izgledat, iako je već sad to to! Pusa!
Autor Sandra Z rekao je…
Sad sam skužila kako ti ide kod tebe: Rekla sam već svojim ženskama da će Željka to napraviti u tren oka a ona to radi fantastično :)) Samo, što da ja naručim od sve krasote?
Poznavajući (malčice) okolnosti rada i života u zadnje vrijeme, Željka draga, moram ti odati priznanje. Savršena gitara, komplicirani (barem meni) postupak, kavica, upoznavanje s "čudovištem" ... mrak. Jedva čekam oslikanu gitaru! Pozdrav, draga :))
Autor Tatjana rekao je…
Sad bih upotrijebila jedan izraz koji bi bio jako neprimjeren da izrazim svoje oduševljenje što ste je cijela ekipa napravila.To je presavršeno i ne mogu vjerovati da se takvo čudo može napraviti od običnog kartona.A ako nam ne pokažeš sliku oslikane gitare,ja osobno ću doći na tvoja vrata i daviti te ovim rukama...do proljeća!
Autor Bubamara šarena rekao je…
Odličan početak i ideja! Ja sam prije par godina kaširala akustičnu gitaru. Čak se moglo svirati na njoj, jer sam stavila tanke gumice. Ali vrtić nije preživjela :-( bez unutarnjih učvršćivača...netko od djece se popiknuo i sjeo na nju.
I ja jedva čekam da tvoju vidim gotovu! Pozdrav
Autor Nasmijano nebo rekao je…
oh, naravno da ću vam pokazati gotovu gitaru. sada sam već i ja nestrpljiva da vidim kako će na kraju izgledati.
@Bubamara, nadam se da će moja preživjeti vrtić, mada, ako ju netko nagazi ili sjedne na nju, ne bi ni ona baš ostala neoštećena.
Autor Lenka rekao je…
Pa ovo je bila predivna zabava, gitara je stvarno moćna!!!
Autor Goge rekao je…
Ovo je vrlo posebna gitara. Izgledaš super s tom ubodnom pilom. .Jedva cekam oslikanu gitaru.
Autor Maja rekao je…
Mislim da su kraljevi rock 'n' rolla upravo odahnuli ;) Bravo, Ž! Baš volim ta tvoja kartonska čudendeta :)))

I, naravno, pozdrav malcu, u čijim će rukama to tvoje čudence i oživjeti!

Rock on ;)
Autor Tanema rekao je…
tebe bi trebali zaštititi kao nacionalno blago! ovo je prava prvcata gitara! jedva čekam da je vidim oslikanu!
Autor tatjana rekao je…
joooj gitara je i više nego odlična!
i sama u zadnje vrijeme stalno nešto izrađujem za vrtić (sa faksom sam svaki dan 2 sata na vježbama)... pa iz iskustva znam da se klinci obraduju svime što im se donese... ali kad dođe ova gitara... to će biti urnebes! sigurna sam! :)
i da... definitivno uključite i sina... bit će još sredniji i zadovoljniji kad bude znao da ju je i on izrađivao! :)

Popularni postovi s ovog bloga

Anin prsten

Danas me Ana, jedna mlada i kreativna djevojka s kojom se družim svaki dan na poslu, ponovo oduševila. Napravila je novi prsten. Ana voli šareno, veselo i veliko. Sve njene kreacije su, istina, malo predimenzionirane, ali njoj tako dobro stoje. I, zapravo, jaaaako dobro izgledaju. Ana prstenje izrađuje od fimo mase. Ovaj prsten je izradila tako da je napravila okruglu plohu od crnog fima. Na pečeni fimo zaljepila je s jedne strane ring za prsten a na drugu stranu crni karton. Na karton je zatim, vrućim ljepilom poljepila ove šarene oblutke. I opet nas, iznova, oduševila.

Kako napraviti vještičji šešir

Vrijeme je posljednjih priprema za strašnu noć. A što je s vještičjim šeširima? Jesu li spremni? Ako nisu, evo jednostavnog načina kako ga napraviti i ukrasiti. Isprintajte shablonu, prenesite ju na crni karton i izrežite. Zarolajte tuljac pazeći da vam se doljnji rub tuljca podudara s otvorom oboda i pričvrstite ga ljepilom. Ukoliko je potrebno, obrežite dodatno rubove. Doljnji dio tuljca malo zarežite okomito na nekoliko mjesta i presavinite prema van kako bi se lakše zaljpio za obod. Ljepilom pričvrstite obod. Na šešir zaljepite ranije izrezane ukrase i omotajte tilom i šešir je gotov. Za ukrase predlažem da iskoristite sjajni papir koji ste sačuvali od pojedenih čokolada ili poklopaca od jogurta :-) A poklanjam vam i ovaj zgodni labirint - prigodno, za zabavu vas ili vaše dječice... (foto Powerhousemuseum , labirint Printactivities )

Kako napraviti konja od...

... napornog kolege? Ne! ... zločestog šefa? Ne! ... dosadnog susjeda? Ne! ... kartona? DA!!! Konja prvo morate nacrtati. Zatim izrezati 6 jednakih kartonskih ploča dimenzija cca 30x33 cm i staviti ih jednu na drugu. Po iscrtanim linijama nježno proći ubodnom pilom. Nemojte se bojati ove nježne spravice. Laura i ja smo, bez prisustva muškaraca u kući, same izvele ovaj dio operacije. Od šest izrezanih ploča, odvojite prednju i stražnju i stavite ih na stranu. Preostale četiri ploče treba izrezati tako da se dobije utor za štap po iscrtanoj liniji. Na izrezane ploče, sa gornje i donje strane zalijepiti "čitave" ploče. Naravno, i središnje ploče je potrebno zalijepiti jednu za drugu. Kada je ovaj dio postupka gotov, konjić nam izgleda ovako: Nakon što smo štap premezan drvofixom umetnuli u utor, slijedi neizostavno kaširanje, bijela podloga, A sada nastupa moja druga ljubimica, gospođica bušilica. Ona nam je pomogla da izbušimo rupice za grivu. Nakon bojanja u smeđe, kon