Preskoči na glavni sadržaj

Jesenski vjenčić

Jesen, lijepo i bogato doba godine koje nas časti prekrasnim mirisima i okusima, prekrasnim plodovima, bojama... da, prekrasnim bojama koje se najčešće zadržavaju na prekrasnom jesenskom lišću, lišću koje tako brzo uvene i osuši se...
Prošli tjedan sam malo surfala po netu i naišla na jedan interesantni post. Zaprvo, pažnju mi je privukla slika prekrasnog jesenskog vijenca. Toliko mi se svidio da sam i ja poželjela napraviti jesenski vjenčić. Dobro sam proučila tehniku izrade i zapela - Mod Podge... što li je to? Ali, tu je Tea, uvijek spremna i voljna odgovoriti na sva moguća i nemoguća pitanja. Od nje sam dobila objašnjenje, čak i informaciju gdje se kod nas može kupiti spomenuto ljepilo. Odmah sam otišla u nabavku ljepila i berbu lišća te se bacila na posao. A Tea mi je za domaću zadaću dala zadatak da napravim tutorial, pa evo ga:
----------------------------------------------------------------------------------
Za izradu vjenčića potrebno vam je dosta listova raznih boja i veličina. Kada ih iz jesenske šetnje donesete kući, obrišite ih i i stavite, jedan po jedan, u novine kako bi ih isprešali. Pritisnite nečim teškim. Prešanje ne treba biti dugo, svega par sati ili preko noći. Cilj je da se listovi izravnaju. Nakon toga, potrebno ih je izvaditi i rasporediti po podlozi. Listove mažete Mod Podgom, od sredine prema van kako vam se ne bi izgužvali ili potrgali. Potrebno ih je premazati sa svake strane po dva puta. Nakon svakog mazanja, pričekajte da se list osuši a za to je potrebno oko sat vremena. Efekt Mod Podga je iznenađujući. Listovi su čvrsti, ne venu, ne suše se, ne mjenjaju boju (bar za sada) i dobijajaju prekrasan sjaj. Sigurno vas sad zanima kakvo je to čudo od ljepila. Pa... to je zapravo decoupage ljepilo ali dosta gušće i čvršće od uobičajenoga. Njime sam ove listove, zapravo, konzervirala.
Kada ste na ovaj način pripremil listove, slijedi izrada vjenčića. Ja sam uzela već gotovi slamnati vijenac koji mi je poslužio kao baza. Na njega sam slagala listove tako da sam flaksom vezala tri po tri lista i zatim ih privezala za vijenac, i tako u krug uvijek u istom smjeru. Kada sam zatvorila krug, ponovo sam sve obmotala flaksom i dodatno učvrstila listove pazeći da ne pokvarim formu vijenca. I to je to. Rezultat je ovaj interesantni i lijepi vijenac koji, sigurna sam, neće uskoro propasti i osušiti se iako je napravljen od jesenskog lišća. Moj je slijedeći korak proučiti što se još može napraviti s ovim famoznim decoupage ljepilom koje me oduševilo.

I za kraj: Tea, hvala ti na savjetima i spremnosti da uvijek pomogneš :-)

Primjedbe

Autor Unknown rekao je…
Draga moja, tutorial ti je prekrasan, konkretan, jasan, čitak i pitak a posebno si me raznježila svojim komplimentima, hvala ti najljepša, prava si liličasta Zmajčica!!!
Autor Phoenix rekao je…
Super ideja!Hvala za tutorial!
LP
Phoenix
Autor Ninochka rekao je…
prekrasno! hvala za tip o mod podge-u, jer mi je problem bio truljenje listova i promjena boje. maksimir je prepun boja. sada znam kako i kaj ;) super!
Autor Nasmijano nebo rekao je…
I ja s Ninočkom dijelim oduševljenje otkrićem Mod Podga. Stvarno je jako dobra stvar... Sada me živo zanima koliko dugo će listovi ostati ovakvi kakvi jesu ili će s vremenom ipak promijeniti karakteristike. Javim ako dođe do promjena.
Autor Tanema rekao je…
Super tutorial, Željka, a vjenčić sam već nahvalila, pa moje mišljenje već znaš! Bravo Željka i veselim se novim uratcima s Mod Podgeom!
Autor lindolina rekao je…
Vijenac je prekrasan, a tutorial odličan! Osobno se ne bih nikada sjetila tako nešto napraviti.

Popularni postovi s ovog bloga

Anin prsten

Danas me Ana, jedna mlada i kreativna djevojka s kojom se družim svaki dan na poslu, ponovo oduševila. Napravila je novi prsten. Ana voli šareno, veselo i veliko. Sve njene kreacije su, istina, malo predimenzionirane, ali njoj tako dobro stoje. I, zapravo, jaaaako dobro izgledaju. Ana prstenje izrađuje od fimo mase. Ovaj prsten je izradila tako da je napravila okruglu plohu od crnog fima. Na pečeni fimo zaljepila je s jedne strane ring za prsten a na drugu stranu crni karton. Na karton je zatim, vrućim ljepilom poljepila ove šarene oblutke. I opet nas, iznova, oduševila.

Kako napraviti vještičji šešir

Vrijeme je posljednjih priprema za strašnu noć. A što je s vještičjim šeširima? Jesu li spremni? Ako nisu, evo jednostavnog načina kako ga napraviti i ukrasiti. Isprintajte shablonu, prenesite ju na crni karton i izrežite. Zarolajte tuljac pazeći da vam se doljnji rub tuljca podudara s otvorom oboda i pričvrstite ga ljepilom. Ukoliko je potrebno, obrežite dodatno rubove. Doljnji dio tuljca malo zarežite okomito na nekoliko mjesta i presavinite prema van kako bi se lakše zaljpio za obod. Ljepilom pričvrstite obod. Na šešir zaljepite ranije izrezane ukrase i omotajte tilom i šešir je gotov. Za ukrase predlažem da iskoristite sjajni papir koji ste sačuvali od pojedenih čokolada ili poklopaca od jogurta :-) A poklanjam vam i ovaj zgodni labirint - prigodno, za zabavu vas ili vaše dječice... (foto Powerhousemuseum , labirint Printactivities )

Kako napraviti konja od...

... napornog kolege? Ne! ... zločestog šefa? Ne! ... dosadnog susjeda? Ne! ... kartona? DA!!! Konja prvo morate nacrtati. Zatim izrezati 6 jednakih kartonskih ploča dimenzija cca 30x33 cm i staviti ih jednu na drugu. Po iscrtanim linijama nježno proći ubodnom pilom. Nemojte se bojati ove nježne spravice. Laura i ja smo, bez prisustva muškaraca u kući, same izvele ovaj dio operacije. Od šest izrezanih ploča, odvojite prednju i stražnju i stavite ih na stranu. Preostale četiri ploče treba izrezati tako da se dobije utor za štap po iscrtanoj liniji. Na izrezane ploče, sa gornje i donje strane zalijepiti "čitave" ploče. Naravno, i središnje ploče je potrebno zalijepiti jednu za drugu. Kada je ovaj dio postupka gotov, konjić nam izgleda ovako: Nakon što smo štap premezan drvofixom umetnuli u utor, slijedi neizostavno kaširanje, bijela podloga, A sada nastupa moja druga ljubimica, gospođica bušilica. Ona nam je pomogla da izbušimo rupice za grivu. Nakon bojanja u smeđe, kon