12 studenoga 2009

Jesenski vjenčić

Pin It
Jesen, lijepo i bogato doba godine koje nas časti prekrasnim mirisima i okusima, prekrasnim plodovima, bojama... da, prekrasnim bojama koje se najčešće zadržavaju na prekrasnom jesenskom lišću, lišću koje tako brzo uvene i osuši se...
Prošli tjedan sam malo surfala po netu i naišla na jedan interesantni post. Zaprvo, pažnju mi je privukla slika prekrasnog jesenskog vijenca. Toliko mi se svidio da sam i ja poželjela napraviti jesenski vjenčić. Dobro sam proučila tehniku izrade i zapela - Mod Podge... što li je to? Ali, tu je Tea, uvijek spremna i voljna odgovoriti na sva moguća i nemoguća pitanja. Od nje sam dobila objašnjenje, čak i informaciju gdje se kod nas može kupiti spomenuto ljepilo. Odmah sam otišla u nabavku ljepila i berbu lišća te se bacila na posao. A Tea mi je za domaću zadaću dala zadatak da napravim tutorial, pa evo ga:
----------------------------------------------------------------------------------
Za izradu vjenčića potrebno vam je dosta listova raznih boja i veličina. Kada ih iz jesenske šetnje donesete kući, obrišite ih i i stavite, jedan po jedan, u novine kako bi ih isprešali. Pritisnite nečim teškim. Prešanje ne treba biti dugo, svega par sati ili preko noći. Cilj je da se listovi izravnaju. Nakon toga, potrebno ih je izvaditi i rasporediti po podlozi. Listove mažete Mod Podgom, od sredine prema van kako vam se ne bi izgužvali ili potrgali. Potrebno ih je premazati sa svake strane po dva puta. Nakon svakog mazanja, pričekajte da se list osuši a za to je potrebno oko sat vremena. Efekt Mod Podga je iznenađujući. Listovi su čvrsti, ne venu, ne suše se, ne mjenjaju boju (bar za sada) i dobijajaju prekrasan sjaj. Sigurno vas sad zanima kakvo je to čudo od ljepila. Pa... to je zapravo decoupage ljepilo ali dosta gušće i čvršće od uobičajenoga. Njime sam ove listove, zapravo, konzervirala.
Kada ste na ovaj način pripremil listove, slijedi izrada vjenčića. Ja sam uzela već gotovi slamnati vijenac koji mi je poslužio kao baza. Na njega sam slagala listove tako da sam flaksom vezala tri po tri lista i zatim ih privezala za vijenac, i tako u krug uvijek u istom smjeru. Kada sam zatvorila krug, ponovo sam sve obmotala flaksom i dodatno učvrstila listove pazeći da ne pokvarim formu vijenca. I to je to. Rezultat je ovaj interesantni i lijepi vijenac koji, sigurna sam, neće uskoro propasti i osušiti se iako je napravljen od jesenskog lišća. Moj je slijedeći korak proučiti što se još može napraviti s ovim famoznim decoupage ljepilom koje me oduševilo.

I za kraj: Tea, hvala ti na savjetima i spremnosti da uvijek pomogneš :-)

Broj komentara: 6:

. kaže...

Draga moja, tutorial ti je prekrasan, konkretan, jasan, čitak i pitak a posebno si me raznježila svojim komplimentima, hvala ti najljepša, prava si liličasta Zmajčica!!!

Phoenix kaže...

Super ideja!Hvala za tutorial!
LP
Phoenix

Ninochka kaže...

prekrasno! hvala za tip o mod podge-u, jer mi je problem bio truljenje listova i promjena boje. maksimir je prepun boja. sada znam kako i kaj ;) super!

Željka kaže...

I ja s Ninočkom dijelim oduševljenje otkrićem Mod Podga. Stvarno je jako dobra stvar... Sada me živo zanima koliko dugo će listovi ostati ovakvi kakvi jesu ili će s vremenom ipak promijeniti karakteristike. Javim ako dođe do promjena.

Tanema kaže...

Super tutorial, Željka, a vjenčić sam već nahvalila, pa moje mišljenje već znaš! Bravo Željka i veselim se novim uratcima s Mod Podgeom!

lindolina kaže...

Vijenac je prekrasan, a tutorial odličan! Osobno se ne bih nikada sjetila tako nešto napraviti.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails