25 studenoga 2009

Adventski vijenac od bršljana

Pin It
Bliži se advent, uskoro treba zapaliti i prvu svijećicu na vijencu a ja još nemam ideju što ću učiniti po tom pitanju. No, nedjeljna šetnja šumom riješila je sve moje probleme oko adventskog vijenca.
Bršljan, ta divna biljka koja, iako je nametnik, osvaja svojom ljepotom. Prekrasni tamno zeleni listovi i dugačka savitljiva stabljika koju je savršeno lako isplesti u vijenac bili su dovojan razlog da bez razmišljanja odlučim napraviti adventski vijenac od njega.
Šećući šumom, nabrala sam dosta bršljana. Trudila sam se ostaviti mu što duže stabljike kako bi ga kasnije lakše isplela. Došavši kući ostavila sam ga preko noći na balkonu. Iako sam se brinula da će uvenuti preko noći to se nije dogodilo, pa sam ga za nagradu ostavila još jednu noć na balkonu. No, jućer sam mu se smilovala i primila se posla.
Očistila sam stabljike od suhih i potrganih listića, komadića zemlje i korijenčića te isplela vijenac. Listove sam zatim premazala famoznim Mod Pogeom s obje strane. To je u ovom slučaju bilo moguće učiniti istovremeno jer listovi nisu polegnuti. Ostavila sam vijenac preko noći da se osuši. Slijedeći dan sam malo posložila smjer listova i obmotala vijenac flaksom kako bi se listovi bolje učvrstili. Važno je paziti da se flaksom ne prelazi preko listova, već da se njime lagano formira položaj listova, koliko je to moguće. Za kraj je još ostalo samo učvrstiti sviječice na vijenac. Vijenac nisam dodatno ukrašavala jer volim jednostavnost, a i zato što nisam željela dodavati umjetne ukrase s obzirom da je veći dio vijenca napravljen od prirodnog materijala.

3 komentara:

Tanema kaže...

adventski vjenčić je prekresan!!!!!! Baš po mom ukusu jer sam veliki obožavatelj bršljana! Bravo, Željka!

Claudia Tessitori kaže...

krasno Ž!! bršljan je odličan odabir za vjenčić a nije klasičan u ovo doba kad su svi od borova i čempresa!!! :-) divno!!

Maja kaže...

Evo i mene (da se ne javljam samo preko fejsa). Vijenac je superiška! Trebala bih i ja napraviti koji, a tako mi se ne da :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails