Preskoči na glavni sadržaj

Mirko

Probudio me jednog jutra i rekao: "Sašij me!"
Ma zamislite vi malog drznika. Ni molim, ni hvala, ni izvol'te... ništa, samo "Sašij me!". Naravno da sam ga ignorirala. A što bih drugo s njim? Ja ionako ne znam šivati a on je bio krajnje bezobrazan i neodgojen. I uporan. Beskrajno uporan. Pokušala sam ga odgovoriti od njegova nauma.
"Gle... Mirko... nemam ti od čega napraviti glavu. Ako želiš da te ja napravim, moraš biti lijepa ginjol lutka a ja nemam dovoljno debelu spužvu. Ako i kupim spužvu, morat ću je sama oblikovati ali ni onda nećeš biti lijep jer ja ne znam oblikovati pravilnu kuglu. Imati ćeš kvrgavu glavu a to nije lijepo. Svi će ti se rugati." 
To je držalo vodu par dana, a onda me Mirko odveo u šetnju, ravno u šumu gdje su sjekli drveće. U šumi sam našla piljevinu i drvene strugotine. Napunila sam vrećicu i ponijela je kući, još uvijek ne sluteći što ću s tim a kod kuće mi je moja Laura donijela jednu blijedo rozu majicu i rekla: 
"Mama, ova majica mi je mala. Ne mogu je više nositi." 
Mirko je samo šutio, nasmiješen. Odrezala sam rukav, zavezala čvor na jednom kraju, napunila ga drvenim strugotinama, oblikovala kuglu, prstom napravila otvor u kugli, presvrnula ostatak materijala preko kugle... 
Ajoj!!! Izgleda da će ipak biti po njegovome. I što sada? Našla sam rješenje za glavu, i što dalje? 
"Mirko, ja ne znam šivati!" 
"Pa zar je to neki problem?"
"Je, to je jako veliki problem."
"Pa imaš iglu i konac i zdrave ruke, zar ne?"
"Da šivam rukama? Pa ti si lud!"
Mirko više nije ništa rekao a ja sam se, ljuta, primila igle i konca. Sašila sam tijelo, ušila šavove oko glave, vrata...
"Mirko, a što ćemo s kosom? Nećeš valjda biti ćelav!"
"Napravi mi kosu od vune."
"Ti se sigurno šališ. U kući nemam jedne jedine štrenice vune a i ne znam ni plesti ni heklati."
"Znaš, znaš! I to jako dobro."
"Pa dobro, ako se i prisjetim nakon toliko godina, odakle mi vuna?"
I opet više nije ništa rekao. Taj dan sam pitala kolegicu s posla, gdje u blizini mogu kupiti jednu štrenicu vune, na što će ona:
"Hej, pa ja imam jednu smeđu koja mi više ne treba. Mislila sam ju baciti. Hoćeš ju?"
"Ajme! Jadna ja!"
Isheklala sam kapicu koju sam prišila na Mirkovo tjeme i zatim "posadila" kosu. Heklicom sam provlačila i vezivala vunu na kapicu, a Mirko je sve više i više sličio - na Mirka. Izgleda da stvarno nisam zaboravila sve ono što sam davnih dana naučila u srednjoj školi na satu lutkarstva, kasnije na faksu a ni ono što sam naučila na tečaju izrade lutaka. A bila sam uvjerena da ništa više ne znam. Kosa je bila brzo gotova uz ustrajno navijanje mojih ukućana: 
"Ajme, kako ti se da to raditi? Pa nećeš valjda cijelu kosu tako...?" 
Mirko je bio zadovoljan. Uopće mu nije smetala raščupana kosa. Htjela sam ga ošišati ali mi je pobjegao i sakrio se vičući:
"Neću! Neeeeeeću! Nećuuuuu se šišati!!! To boli!"
I zamislite, dok se skrivao, obukao je odjeću svoje starije sestre i više ju nije htio skinuti. Nije me htio niti poslušati da pospremi potkošulju nego ju je ostavio onako neurednu da viri preko hlača. Pokušala sam ga, uz pomoć starijih brata i sestre uvjeriti da se upristoji ali Mirko ko Mirko, neće pa neće. 
I evo ga, spreman je za put ka Helen Doron Centru Špansko. Sigurna sam da će ga teacher i djeca uspjeti, svojim ručicama, dovesti u red. A ja ću mu, kada ga opet vidim, objasniti da stvarno ne znam ni šivati ni heklati ni plesti. Pa što si on umišlja? Nevjerojatno! A možda ga uspijem i ošišati i pospremiti mu potkošulju u hlače.

Primjedbe

Autor Tatjana rekao je…
Ja obožavam Mirka!Obožavam!Tako je nestašno i neodoljivo sladak!

Mirko,ljubavi jedina moja ti,tko te sada dirka i tko ti pod prozore dolazi,da ti svirka?
Autor Lilly... rekao je…
Kakvo šarmantno stvorenje!! A post... genijalno! Neka te nagovorio, ja ga podržavam, takvog simpatično rasčupanog! :))*
Autor Suzana rekao je…
AAA, Mirko je sigurno glavna faca u kvartu. Naprosto je neodoljiv.
Autor Sandra Z rekao je…
Mirkoooooooo, Mirko je pravi mali rasčupani šašavko. I dobro je da te baš ne sluša. Zašto da mu te čuperke urediš? Zašto da mu potkošulju spremaš u hlače? Ma vidi ti koji je to vragolan.
Sad mi je jasno pred koje te je muke stavio ovaj malecni. Ali svaka čast, ništa te nije moglo dotuć, iglom i koncem barataš "ko velika".
Autor Goge rekao je…
Mirko je presladak. Moraš napraviti još kojeg Mirka kad je ovaj nestašni već napustio dom. Ti ZNAŠ odlično šivati, ne izvlači se.
Autor gospodja Tralalalinski rekao je…
Kako me je oraspolozio ovaj post jutros. Divno napisan, divno izradjen Mirko :)
Autor Nena3110 rekao je…
Presladak je Mirko, a vidim da je i hiperaktivan.
Ima i zgodno društvo, a ti savršeno sve radiš i savršeno pišeš.
Autor Dragana rekao je…
Mirko je pravi nemirko! Mnogo si ga lepo udesila.
Ostavila sam nesto za tebe na mom blogu, te svrati kad uzmognes.
Autor NickyBlack rekao je…
ma Mirko je super :) cijeli post mi je ko prica koju je bilo zabavno citati :)

Popularni postovi s ovog bloga

Anin prsten

Danas me Ana, jedna mlada i kreativna djevojka s kojom se družim svaki dan na poslu, ponovo oduševila. Napravila je novi prsten. Ana voli šareno, veselo i veliko. Sve njene kreacije su, istina, malo predimenzionirane, ali njoj tako dobro stoje. I, zapravo, jaaaako dobro izgledaju. Ana prstenje izrađuje od fimo mase. Ovaj prsten je izradila tako da je napravila okruglu plohu od crnog fima. Na pečeni fimo zaljepila je s jedne strane ring za prsten a na drugu stranu crni karton. Na karton je zatim, vrućim ljepilom poljepila ove šarene oblutke. I opet nas, iznova, oduševila.

Kako napraviti vještičji šešir

Vrijeme je posljednjih priprema za strašnu noć. A što je s vještičjim šeširima? Jesu li spremni? Ako nisu, evo jednostavnog načina kako ga napraviti i ukrasiti. Isprintajte shablonu, prenesite ju na crni karton i izrežite. Zarolajte tuljac pazeći da vam se doljnji rub tuljca podudara s otvorom oboda i pričvrstite ga ljepilom. Ukoliko je potrebno, obrežite dodatno rubove. Doljnji dio tuljca malo zarežite okomito na nekoliko mjesta i presavinite prema van kako bi se lakše zaljpio za obod. Ljepilom pričvrstite obod. Na šešir zaljepite ranije izrezane ukrase i omotajte tilom i šešir je gotov. Za ukrase predlažem da iskoristite sjajni papir koji ste sačuvali od pojedenih čokolada ili poklopaca od jogurta :-) A poklanjam vam i ovaj zgodni labirint - prigodno, za zabavu vas ili vaše dječice... (foto Powerhousemuseum , labirint Printactivities )

Kako napraviti konja od...

... napornog kolege? Ne! ... zločestog šefa? Ne! ... dosadnog susjeda? Ne! ... kartona? DA!!! Konja prvo morate nacrtati. Zatim izrezati 6 jednakih kartonskih ploča dimenzija cca 30x33 cm i staviti ih jednu na drugu. Po iscrtanim linijama nježno proći ubodnom pilom. Nemojte se bojati ove nježne spravice. Laura i ja smo, bez prisustva muškaraca u kući, same izvele ovaj dio operacije. Od šest izrezanih ploča, odvojite prednju i stražnju i stavite ih na stranu. Preostale četiri ploče treba izrezati tako da se dobije utor za štap po iscrtanoj liniji. Na izrezane ploče, sa gornje i donje strane zalijepiti "čitave" ploče. Naravno, i središnje ploče je potrebno zalijepiti jednu za drugu. Kada je ovaj dio postupka gotov, konjić nam izgleda ovako: Nakon što smo štap premezan drvofixom umetnuli u utor, slijedi neizostavno kaširanje, bijela podloga, A sada nastupa moja druga ljubimica, gospođica bušilica. Ona nam je pomogla da izbušimo rupice za grivu. Nakon bojanja u smeđe, kon