Preskoči na glavni sadržaj

Police na bolji način

Eo me opet u kartonu. Prošli tjedan sam počupala "police u nastajanju" iz kupaonskog ormarića i krenula ih raditi drugom metodom koja je puno jednostavnija i brža. Police se rade tako da kartonske ploče iskrojimo u željenim dimenzijama pritom pazeći na smjerove ćelija kartona. (Ovo se može lijepo vidjeti na gornjoj slici.) Jedna ploča je rezana tako da su ćelije vodoravne a druga da su ćelije okomite. Ploče se slažu naizmjence jedna na drugu. Na taj način se postiže veća čvrstoća ali se sprječava i savijanje kartona.
Ploče se zatim premažu drvofixom, precizno postave jedna na drugu i ostave pod opterećenjem da se ljepilo osuši.
E sad, dok su se police sušile, primila sam se i nemilog posla - izravnati površinu na koju će se police oslanjati a na kojoj se nalaze ostaci kartona i ljepila "počupanih polica". I eto, platila sam cijenu predomišljanja i mijenjanja taktike - osim nepovratnog gubitka vremena i materijala, potekla je i krv, ali drugačije nije išlo nego silom.
Kada se ljepilo osušilo, dobila sam dvije ploče željenih dimenzija. Doduše, na 6 ploča koje sam lijepila i spajala u jednu "debelu" ostavila sam 3 cm viška sa svake strane. Zašto? Zato jer ću sada "debelu" ploču, ubodnom pilom, izrezati na točnu dimenziju i dobiti lijep i uredan rub. E, a zašto baš 6 ploča? Zato jer sam od njih dobila 2,5 cm debljine. Kužite? Baš koliko mi je i trebalo.
I konačno, kada su police dobile svoje konačne dimenzije, slijedi postavljanje. Ali to je sve već jasno samim pogledom na fotgrafije. Eto, to je taj novi i bolji način.
I još za kraj posta, dvije fotke da se malo hvalim.

Primjedbe

Autor bensedin art rekao je…
Živo me zanima kako će izgledati kad se završi! Jedva čekam...
Autor Romana rekao je…
Da, logično je postavljati tako okomitona vodoravno ploče jednu na drugu i da će to biti čvršće. Ovo ostalo s cm nisam skužila šta i kak, ali bitno da si ti to skužila i da ti je super sve ispalo ravno pod vaser vagom! :)
Autor Sandra Z rekao je…
Tvoja objašnjenja, fotografije, izračuni i ubodna pila u meni izazivaju iskreno strahopoštovanje! Zaista.
Bum! to sam se ja lupila po čelu, jer sam taman napisala: a što predstavlja ova zadnja fotka? kad mi je sinulo - libela! Majstorice, svaka čast.
Autor Nena3110 rekao je…
Ovo je baš teško za rad, zahteva i fizičku snagu i spretnost, što pokazuje i tvoj krvavi prstić.
No, lepota koju stvoriš, vredna je tog truda.
Moje iskreno divljenje!
Autor Sanja rekao je…
Svaka ti čast! Trebalo je sve to izrezati i iskrojiti, pa zalijepiti i čekati, pa piliti i složiti u cjelinu koja će još k tome biti savršeno ravna...ja ti se iskreno divim i volim gledati tvoje majstorije iz kojih uvijek nastane nešto korisno i lijepo!
Autor Tatjana rekao je…
Pa ovo mi izgleda kao da bi i ja mogla raditi...u mislima.I stvarno izgleda puuuuno jednostavnije.Hoćemo još!I krvi i porezotina i ostale sile!
Autor Marina rekao je…
majstorice, nemam riječi... :thumb-up:
Autor sandra rekao je…
pa ti se svaki put porežeš! Pazi te prste!
Mene zanimaju boje kojima češ ga ukrasiti!
Autor MartaV rekao je…
Uf, jedva čekam da vidim krajnji rezultat ovo likog truda i sati rada.... :))
Autor Sanja rekao je…
Draga moja, ne znam dal pratiš ovaj blog:
http://cheryl-comfort.blogspot.com/2011/09/faux-stone.html
ako ne, svakako ga posjeti jer kad sam to gledala sjetila sam se upravo "nasmijanog neba" i svih čuda koje radiš s kartonom, pa će ti ovo biti još jedna ideja :)))
Autor Nasmijano nebo rekao je…
Hvala Sanja, nisam naisla do sada na ovaj blog. Ima veoma interesantnih stvari. Hvala ti sto si me se sjetila. Bas Lijepo od tebe.

Popularni postovi s ovog bloga

Anin prsten

Danas me Ana, jedna mlada i kreativna djevojka s kojom se družim svaki dan na poslu, ponovo oduševila. Napravila je novi prsten. Ana voli šareno, veselo i veliko. Sve njene kreacije su, istina, malo predimenzionirane, ali njoj tako dobro stoje. I, zapravo, jaaaako dobro izgledaju. Ana prstenje izrađuje od fimo mase. Ovaj prsten je izradila tako da je napravila okruglu plohu od crnog fima. Na pečeni fimo zaljepila je s jedne strane ring za prsten a na drugu stranu crni karton. Na karton je zatim, vrućim ljepilom poljepila ove šarene oblutke. I opet nas, iznova, oduševila.

Kako napraviti vještičji šešir

Vrijeme je posljednjih priprema za strašnu noć. A što je s vještičjim šeširima? Jesu li spremni? Ako nisu, evo jednostavnog načina kako ga napraviti i ukrasiti. Isprintajte shablonu, prenesite ju na crni karton i izrežite. Zarolajte tuljac pazeći da vam se doljnji rub tuljca podudara s otvorom oboda i pričvrstite ga ljepilom. Ukoliko je potrebno, obrežite dodatno rubove. Doljnji dio tuljca malo zarežite okomito na nekoliko mjesta i presavinite prema van kako bi se lakše zaljpio za obod. Ljepilom pričvrstite obod. Na šešir zaljepite ranije izrezane ukrase i omotajte tilom i šešir je gotov. Za ukrase predlažem da iskoristite sjajni papir koji ste sačuvali od pojedenih čokolada ili poklopaca od jogurta :-) A poklanjam vam i ovaj zgodni labirint - prigodno, za zabavu vas ili vaše dječice... (foto Powerhousemuseum , labirint Printactivities )

Kako napraviti konja od...

... napornog kolege? Ne! ... zločestog šefa? Ne! ... dosadnog susjeda? Ne! ... kartona? DA!!! Konja prvo morate nacrtati. Zatim izrezati 6 jednakih kartonskih ploča dimenzija cca 30x33 cm i staviti ih jednu na drugu. Po iscrtanim linijama nježno proći ubodnom pilom. Nemojte se bojati ove nježne spravice. Laura i ja smo, bez prisustva muškaraca u kući, same izvele ovaj dio operacije. Od šest izrezanih ploča, odvojite prednju i stražnju i stavite ih na stranu. Preostale četiri ploče treba izrezati tako da se dobije utor za štap po iscrtanoj liniji. Na izrezane ploče, sa gornje i donje strane zalijepiti "čitave" ploče. Naravno, i središnje ploče je potrebno zalijepiti jednu za drugu. Kada je ovaj dio postupka gotov, konjić nam izgleda ovako: Nakon što smo štap premezan drvofixom umetnuli u utor, slijedi neizostavno kaširanje, bijela podloga, A sada nastupa moja druga ljubimica, gospođica bušilica. Ona nam je pomogla da izbušimo rupice za grivu. Nakon bojanja u smeđe, kon