13 rujna 2011

Police na bolji način

Pin It
Eo me opet u kartonu. Prošli tjedan sam počupala "police u nastajanju" iz kupaonskog ormarića i krenula ih raditi drugom metodom koja je puno jednostavnija i brža. Police se rade tako da kartonske ploče iskrojimo u željenim dimenzijama pritom pazeći na smjerove ćelija kartona. (Ovo se može lijepo vidjeti na gornjoj slici.) Jedna ploča je rezana tako da su ćelije vodoravne a druga da su ćelije okomite. Ploče se slažu naizmjence jedna na drugu. Na taj način se postiže veća čvrstoća ali se sprječava i savijanje kartona.
Ploče se zatim premažu drvofixom, precizno postave jedna na drugu i ostave pod opterećenjem da se ljepilo osuši.
E sad, dok su se police sušile, primila sam se i nemilog posla - izravnati površinu na koju će se police oslanjati a na kojoj se nalaze ostaci kartona i ljepila "počupanih polica". I eto, platila sam cijenu predomišljanja i mijenjanja taktike - osim nepovratnog gubitka vremena i materijala, potekla je i krv, ali drugačije nije išlo nego silom.
Kada se ljepilo osušilo, dobila sam dvije ploče željenih dimenzija. Doduše, na 6 ploča koje sam lijepila i spajala u jednu "debelu" ostavila sam 3 cm viška sa svake strane. Zašto? Zato jer ću sada "debelu" ploču, ubodnom pilom, izrezati na točnu dimenziju i dobiti lijep i uredan rub. E, a zašto baš 6 ploča? Zato jer sam od njih dobila 2,5 cm debljine. Kužite? Baš koliko mi je i trebalo.
I konačno, kada su police dobile svoje konačne dimenzije, slijedi postavljanje. Ali to je sve već jasno samim pogledom na fotgrafije. Eto, to je taj novi i bolji način.
I još za kraj posta, dvije fotke da se malo hvalim.

Broj komentara: 11:

bensedin art kaže...

Živo me zanima kako će izgledati kad se završi! Jedva čekam...

Rea_nešto kaže...

Da, logično je postavljati tako okomitona vodoravno ploče jednu na drugu i da će to biti čvršće. Ovo ostalo s cm nisam skužila šta i kak, ali bitno da si ti to skužila i da ti je super sve ispalo ravno pod vaser vagom! :)

Sandra Z kaže...

Tvoja objašnjenja, fotografije, izračuni i ubodna pila u meni izazivaju iskreno strahopoštovanje! Zaista.
Bum! to sam se ja lupila po čelu, jer sam taman napisala: a što predstavlja ova zadnja fotka? kad mi je sinulo - libela! Majstorice, svaka čast.

Nena3110 kaže...

Ovo je baš teško za rad, zahteva i fizičku snagu i spretnost, što pokazuje i tvoj krvavi prstić.
No, lepota koju stvoriš, vredna je tog truda.
Moje iskreno divljenje!

Sanja kaže...

Svaka ti čast! Trebalo je sve to izrezati i iskrojiti, pa zalijepiti i čekati, pa piliti i složiti u cjelinu koja će još k tome biti savršeno ravna...ja ti se iskreno divim i volim gledati tvoje majstorije iz kojih uvijek nastane nešto korisno i lijepo!

Tatjana kaže...

Pa ovo mi izgleda kao da bi i ja mogla raditi...u mislima.I stvarno izgleda puuuuno jednostavnije.Hoćemo još!I krvi i porezotina i ostale sile!

Marina kaže...

majstorice, nemam riječi... :thumb-up:

sandra kaže...

pa ti se svaki put porežeš! Pazi te prste!
Mene zanimaju boje kojima češ ga ukrasiti!

KAKAV NERED by DiMuK kaže...

Uf, jedva čekam da vidim krajnji rezultat ovo likog truda i sati rada.... :))

Sanja kaže...

Draga moja, ne znam dal pratiš ovaj blog:
http://cheryl-comfort.blogspot.com/2011/09/faux-stone.html
ako ne, svakako ga posjeti jer kad sam to gledala sjetila sam se upravo "nasmijanog neba" i svih čuda koje radiš s kartonom, pa će ti ovo biti još jedna ideja :)))

Nasmijano nebo kaže...

Hvala Sanja, nisam naisla do sada na ovaj blog. Ima veoma interesantnih stvari. Hvala ti sto si me se sjetila. Bas Lijepo od tebe.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails