18 veljače 2011

Rižin papir

Pin It
Znate li da rižin papir uopće nije rižin papir? Da, i ja sam se iznenadila. Istražujući materijale koji su mi potrebni za moj namještaj i predmete od kartona, došla sam i do rižinog papira i interesantnih podataka o njemu, pa sam ih poželjela podijeliti i s vama.
Rižin papir je u drugim govornim područjima poznatiji kao nepalski papir. Tradicionalno se izrađuje ručno od vlakana kore duda. Ovaj papir je puno čvršći nego papir izrađen od drvene pulpe od koje se papir uobičajeno izrađuje. Buduću da je njegova najistaknutija karakteristika velika čvrstoća, koristi se za pakiranje riže, pa je otuda i došao naziv - rižin papir. Dakle izrađen je od vlakana drveta a ne riže kako smo mislili.
No, osim vlakana duda, za izradu papira koriste se i brojne druge biljke kao što su npr. bambus i paprat.
Za izradu pravog nepalskoga papira koriste se i vlakna kore jednog grma. Grm Lokta raste u istočnom i zapadnom podnožju Nepala na visinama između 6500 i 9500 metara. Originalni Nepalski Lokta papir, osim što je totalno ekološki papir, odlikuje ga i izrazita trajnost i snaga. Prekrasnih je boja i neravnih rubova te glatke i ravne površine te se stoga može koristiti i za printanje. Boje se dobivaju od ekstrakata biljaka, porijeklom iz Nepala.
Kako se izrađuje Lokta papir možete pročitati na ovom linku.
Nažalost, to je siromašni svijet, toliko dalek od nas...
Osim nepalskoga papira, vrlo je proširen i japanski papir. Najpoznatiji su Kozo, Gampi i Mitsumata. Japanski Mitsumata papir izrađuje se iz kore grma Mitsumata koja često ima više različitih kremastih tonova. Ovaj papir veoma je mekan i apsorbirajući te je stoga veoma pogodan za reljefni print.
Japanski Kozo i Gampi papiri također se izrađuju iz kora grmova Kozo i Gampi. Grane ovih grmova beru se jedan puta godišnje a dobiveni papir je veoma jak i proziran. Izrada papira od vlakana Gampi grma je u Japanu višestoljetna tradicija. Naišla sam i na zanimljiv podatak da je Rembrandt koristio Gampi papir za svoje bakropise. Ovaj papir odličan je za scrapbooking, omatanje knjiga, home decor projekte, kolaž, kaligrafiju, modelarstvo, origami i još mnogo toga.
Veoma je interesantna izrada mozaik papira. Naime, prvotni papir umoči se u željenu boju dobivenu od biljnih ekstrakata, na njega se položi nekakva šablona. Tada se papir ostavi na suncu. Kao šablona mogu se koristiti listići, cvijetovi, novčići i sve ostalo što vam padne na pamet. Jedinstveni dvotonski uzorak rezultat je djelovanja sunca. Područja izložena suncu postaju tamnija dok pokrivena ostaju svjetlija.
Iznenadila sam se koliko načina izrade papira postoji. Nemoguće ih je sve spomenuti u jednom postu (a možda da napišem knjigu?) ali za kraj, još bih spomenula i Tajlandski Terrazzo papir koji se izrađuje tako da se u još mokru pulpu papira umiješaju veći komadi ostataka nekog starijeg papira. Na taj način se dobije interesantni šareni papir.
Mogla bih pisati još i još i još... ali, možda stvarno da napišem knjigu? Hehe...
Podatke navedene u ovom postu, uglavnom sam pronašla na slijedećim stranicama
www.fineartstore.com
www.japanesepaperplace.com

Broj komentara: 9:

Suzana kaže...

Baš lijepo napisano. Nisam imala pojma o toliko načina proizvodnje papira. Jednostavno odem u knjižaru i kupim papir..........

Anonimno kaže...

znaš da volim ovaj post! :) super informativno, sve na jednome mjestu!

Suzana kaže...

Lijepo napisano i objašnjeno. Nisam imala pojma da se papir proizvodi na toliko načina.

Anonimno kaže...

Znaš da volim ovaj post! Informativno i sve na jednome mjestu! :)

Tanema kaže...

znala sam da je rižin papir u biti nepalski, ali ove sve detalje nisam znala i baš je dobro pročitati ovakve korisne informacije na jednom mjestu!

Tatjana kaže...

A kud su tebe tvoji kartončići odveli.Sad mi je jasno kako je to moguće da ja s mojim rižinim papirom mogu raditi svašta,a da on ostane cijeli dok je onaj pravi rižin papir korišten za obuku da li samuraja,šoguna ili ninđa pa ako su slušali na satu i puno vježbali,kada bi prošli preko njega on bi ostao čitav.Sad ću prosvijetljenija i mudrija za još jedno znanje otići spavati.Laku noć!

Sandra Z kaže...

Odlično si ovo skupila za nas znatiželjne novih informacija. Sjećam se, kad si mi prvi put spomenula činjenicu o rižinom papiru, da sam se jako začudila.
A sada još i ovoliko različitih načina proizvodnje, naoko jednostavnog predmeta, kao što je papir!
Jaaaako zanimljivo.
Molim te, počni pisati knjigu :)) Zašto ne .. .malo povijesti ... malo vlastitih iskustava ... malo kartoniranja i projekata :))
Veliki pozdrav :))

Nasmijano nebo kaže...

jao, papira ima bezbroj različitih vrsta. i sama sam se oduševila i iznenadila kada sam zagrebla u ovu temu. tko bi rekao, zar ne? drago mi je da vam je tema interesantna.

Villa-loredana kaže...

Naukovanja nikad dosta. Pozdrav. Loredana

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails