Preskoči na glavni sadržaj

Rižin papir

Znate li da rižin papir uopće nije rižin papir? Da, i ja sam se iznenadila. Istražujući materijale koji su mi potrebni za moj namještaj i predmete od kartona, došla sam i do rižinog papira i interesantnih podataka o njemu, pa sam ih poželjela podijeliti i s vama.
Rižin papir je u drugim govornim područjima poznatiji kao nepalski papir. Tradicionalno se izrađuje ručno od vlakana kore duda. Ovaj papir je puno čvršći nego papir izrađen od drvene pulpe od koje se papir uobičajeno izrađuje. Buduću da je njegova najistaknutija karakteristika velika čvrstoća, koristi se za pakiranje riže, pa je otuda i došao naziv - rižin papir. Dakle izrađen je od vlakana drveta a ne riže kako smo mislili.
No, osim vlakana duda, za izradu papira koriste se i brojne druge biljke kao što su npr. bambus i paprat.
Za izradu pravog nepalskoga papira koriste se i vlakna kore jednog grma. Grm Lokta raste u istočnom i zapadnom podnožju Nepala na visinama između 6500 i 9500 metara. Originalni Nepalski Lokta papir, osim što je totalno ekološki papir, odlikuje ga i izrazita trajnost i snaga. Prekrasnih je boja i neravnih rubova te glatke i ravne površine te se stoga može koristiti i za printanje. Boje se dobivaju od ekstrakata biljaka, porijeklom iz Nepala.
Kako se izrađuje Lokta papir možete pročitati na ovom linku.
Nažalost, to je siromašni svijet, toliko dalek od nas...
Osim nepalskoga papira, vrlo je proširen i japanski papir. Najpoznatiji su Kozo, Gampi i Mitsumata. Japanski Mitsumata papir izrađuje se iz kore grma Mitsumata koja često ima više različitih kremastih tonova. Ovaj papir veoma je mekan i apsorbirajući te je stoga veoma pogodan za reljefni print.
Japanski Kozo i Gampi papiri također se izrađuju iz kora grmova Kozo i Gampi. Grane ovih grmova beru se jedan puta godišnje a dobiveni papir je veoma jak i proziran. Izrada papira od vlakana Gampi grma je u Japanu višestoljetna tradicija. Naišla sam i na zanimljiv podatak da je Rembrandt koristio Gampi papir za svoje bakropise. Ovaj papir odličan je za scrapbooking, omatanje knjiga, home decor projekte, kolaž, kaligrafiju, modelarstvo, origami i još mnogo toga.
Veoma je interesantna izrada mozaik papira. Naime, prvotni papir umoči se u željenu boju dobivenu od biljnih ekstrakata, na njega se položi nekakva šablona. Tada se papir ostavi na suncu. Kao šablona mogu se koristiti listići, cvijetovi, novčići i sve ostalo što vam padne na pamet. Jedinstveni dvotonski uzorak rezultat je djelovanja sunca. Područja izložena suncu postaju tamnija dok pokrivena ostaju svjetlija.
Iznenadila sam se koliko načina izrade papira postoji. Nemoguće ih je sve spomenuti u jednom postu (a možda da napišem knjigu?) ali za kraj, još bih spomenula i Tajlandski Terrazzo papir koji se izrađuje tako da se u još mokru pulpu papira umiješaju veći komadi ostataka nekog starijeg papira. Na taj način se dobije interesantni šareni papir.
Mogla bih pisati još i još i još... ali, možda stvarno da napišem knjigu? Hehe...
Podatke navedene u ovom postu, uglavnom sam pronašla na slijedećim stranicama
www.fineartstore.com
www.japanesepaperplace.com

Primjedbe

Autor Suzana rekao je…
Baš lijepo napisano. Nisam imala pojma o toliko načina proizvodnje papira. Jednostavno odem u knjižaru i kupim papir..........
Korisnik Anonimno rekao je…
znaš da volim ovaj post! :) super informativno, sve na jednome mjestu!
Autor Suzana rekao je…
Lijepo napisano i objašnjeno. Nisam imala pojma da se papir proizvodi na toliko načina.
Korisnik Anonimno rekao je…
Znaš da volim ovaj post! Informativno i sve na jednome mjestu! :)
Autor Tanema rekao je…
znala sam da je rižin papir u biti nepalski, ali ove sve detalje nisam znala i baš je dobro pročitati ovakve korisne informacije na jednom mjestu!
Autor Tatjana rekao je…
A kud su tebe tvoji kartončići odveli.Sad mi je jasno kako je to moguće da ja s mojim rižinim papirom mogu raditi svašta,a da on ostane cijeli dok je onaj pravi rižin papir korišten za obuku da li samuraja,šoguna ili ninđa pa ako su slušali na satu i puno vježbali,kada bi prošli preko njega on bi ostao čitav.Sad ću prosvijetljenija i mudrija za još jedno znanje otići spavati.Laku noć!
Autor Sandra Z rekao je…
Odlično si ovo skupila za nas znatiželjne novih informacija. Sjećam se, kad si mi prvi put spomenula činjenicu o rižinom papiru, da sam se jako začudila.
A sada još i ovoliko različitih načina proizvodnje, naoko jednostavnog predmeta, kao što je papir!
Jaaaako zanimljivo.
Molim te, počni pisati knjigu :)) Zašto ne .. .malo povijesti ... malo vlastitih iskustava ... malo kartoniranja i projekata :))
Veliki pozdrav :))
Autor Nasmijano nebo rekao je…
jao, papira ima bezbroj različitih vrsta. i sama sam se oduševila i iznenadila kada sam zagrebla u ovu temu. tko bi rekao, zar ne? drago mi je da vam je tema interesantna.
Autor Villa-loredana rekao je…
Naukovanja nikad dosta. Pozdrav. Loredana

Popularni postovi s ovog bloga

Anin prsten

Danas me Ana, jedna mlada i kreativna djevojka s kojom se družim svaki dan na poslu, ponovo oduševila. Napravila je novi prsten. Ana voli šareno, veselo i veliko. Sve njene kreacije su, istina, malo predimenzionirane, ali njoj tako dobro stoje. I, zapravo, jaaaako dobro izgledaju. Ana prstenje izrađuje od fimo mase. Ovaj prsten je izradila tako da je napravila okruglu plohu od crnog fima. Na pečeni fimo zaljepila je s jedne strane ring za prsten a na drugu stranu crni karton. Na karton je zatim, vrućim ljepilom poljepila ove šarene oblutke. I opet nas, iznova, oduševila.

Kako napraviti vještičji šešir

Vrijeme je posljednjih priprema za strašnu noć. A što je s vještičjim šeširima? Jesu li spremni? Ako nisu, evo jednostavnog načina kako ga napraviti i ukrasiti. Isprintajte shablonu, prenesite ju na crni karton i izrežite. Zarolajte tuljac pazeći da vam se doljnji rub tuljca podudara s otvorom oboda i pričvrstite ga ljepilom. Ukoliko je potrebno, obrežite dodatno rubove. Doljnji dio tuljca malo zarežite okomito na nekoliko mjesta i presavinite prema van kako bi se lakše zaljpio za obod. Ljepilom pričvrstite obod. Na šešir zaljepite ranije izrezane ukrase i omotajte tilom i šešir je gotov. Za ukrase predlažem da iskoristite sjajni papir koji ste sačuvali od pojedenih čokolada ili poklopaca od jogurta :-) A poklanjam vam i ovaj zgodni labirint - prigodno, za zabavu vas ili vaše dječice... (foto Powerhousemuseum , labirint Printactivities )

Kako napraviti konja od...

... napornog kolege? Ne! ... zločestog šefa? Ne! ... dosadnog susjeda? Ne! ... kartona? DA!!! Konja prvo morate nacrtati. Zatim izrezati 6 jednakih kartonskih ploča dimenzija cca 30x33 cm i staviti ih jednu na drugu. Po iscrtanim linijama nježno proći ubodnom pilom. Nemojte se bojati ove nježne spravice. Laura i ja smo, bez prisustva muškaraca u kući, same izvele ovaj dio operacije. Od šest izrezanih ploča, odvojite prednju i stražnju i stavite ih na stranu. Preostale četiri ploče treba izrezati tako da se dobije utor za štap po iscrtanoj liniji. Na izrezane ploče, sa gornje i donje strane zalijepiti "čitave" ploče. Naravno, i središnje ploče je potrebno zalijepiti jednu za drugu. Kada je ovaj dio postupka gotov, konjić nam izgleda ovako: Nakon što smo štap premezan drvofixom umetnuli u utor, slijedi neizostavno kaširanje, bijela podloga, A sada nastupa moja druga ljubimica, gospođica bušilica. Ona nam je pomogla da izbušimo rupice za grivu. Nakon bojanja u smeđe, kon