10 rujna 2009

Piňata - izrada

Pin It
Za pripremu piňate potrebno je odvojiti malo vremena, nekoliko dana prije same zabave. Tehnika kojom se izrađuje piňata je papier-mache ili kaširanje. U izradi piňate može sudjelovati cijela obitelj, što joj daje posebnu draž i vrijednost. S klincima pljackate i mljackate dok izrađujete kalup, a tatina pomoć je dobrodošla kada piňatu treba učvrstiti i pripremiti za igru. Što vam je potrebno? · malo vremena · lopta ili napuhani balon · brašno, voda · novinski papir · karton, šareni papiri, mašne, trake
· uže · slatkiši
Postupak: · Napravite ljepilo od brašna i vode na sljedeći način: u lonac ulijte 1l vode i stavite da zakuha. U plastičnu posudu stavite ¼ šalice brašna i u nju ulijte 1 šalicu hladne vode. Miješajte dok ne nestanu sve grudice. Dobivenu smjesu ulijte u vruću vodu, promiješajte i pustite da se ohladi. · Na napuhani balon ili loptu (ovisi koje veličine želite piňatu) počnite lijepiti natrgane komade novinskog papira tako da papir prvo umočite u ljepilo, lagano odstranite višak ljepila i zatim prislonite na balon ili loptu. Ljepilo možete nanositi i debelim kistom ili četkom na papir ako vam je tako lakše. Potrebno je prekriti cijelu površinu i to u nekoliko slojeva kako bi piňata bila što čvršća. Predlažem da se to radi u nekoliko navrata, za što će vam biti potrebno nekoliko dana. Kada se jedan sloj osuši, stavite još jedan i tako sve dok ne postignete željenu tvrdoću - a piňata treba biti tvrda. Prilikom izrade kalupa na vrhu je potrebno ostaviti otvor koji će vam kasnije služiti za punjenje piňate slatkim sadržajem. · Kada ste završili s izradom kalupa, lagano ga odvojite od lopte ili probušite balon i izvucite ostatke balona kroz otvor. o Ako radite kalup na balonu, piňata je manja, ali ju je lakše napraviti jer cijelo vrijeme imate čvrstu podlogu. Balon vadite kada ste gotovi s kalupom. o Ako radite na lopti (npr. na manjoj lopti za pilates), piňata je veća, ali izrađujete dvije zasebne polovice kugle koje skidate s kalupa kada se stvrdnu i spajate ih međusobno, bez potpore lopte, što znači da kaširani materijal mora biti dosta čvrst kako se ne bi izvitoperio.
· Kada je kalup dovoljno čvrst i suh, na njega pričvrstite dodatne oblike, ovisno o tome kakvu piňatu želite dobiti. Za dodavanje oblika mogu vam poslužiti rolice potrošenog wc papira, kartonski tuljci, kutija od Zdenka sira... što god vam odgovara veličinom i oblikom. Pričvršćujete ih selotejpom ili klamericom ili čak iglom i koncem. O vašoj mašti i umješnosti ovisi hoće li piňata biti sunce, debela riba, cvijet, leteći tanjur, mačka, šarena lopta, Spužva Bob (ali on nije loptasti pa njega možete raditi na kutiji od cipela te mu morate dodati ruke i noge)... Preko dodanih ruku, nogu, očiju, rogova, peraja ili što ste već zamislili, ponovite postupak kaširanja kako bi ih dodatno učvrstili i sakrili tragove ljepljenja, te kako bi i preko toga napravili podlogu za bojanje.
· I sada dolazi završna faza - ukrašavanje. Piňatu treba obojati. Možete je obojati temperom, ali za to vam opet treba dosta vremena, jer prvo bojite u bijelo kako bi se pokrila boja novinskog papira, a zatim u željenu boju. · Drugi, brži način je da je jednostavno umotate u papir za umatanje poklona ili neki drugi papir u boji koji vam je dostupan. Na sve to možete prilijepiti ili prikačiti šarene mašne, trake, krep-papir, sjajne papiriće i sl. Samo neka bude veselo i šareno. · Kroz otvor koji ste ranije ostavili, uspite more bombona, lizalica, žvaka, loptica-skočica, malih igračkica iz Kinder jaja koja godinama sakupljate i ne znate što ćete s njima ili što god vam padne na pamet.
· Kroz piňatu provucite dugačko čvrsto uže i objesite je preko nečeg čvrstog (grane, balkona, nekakve čvrste cijevi u stanu ili što već imate pri ruci... važno je da je sigurno i da okolo ima dovoljno prostora.) Drugi kraj užeta treba biti slobodan kako biste visinu piňate mogli regulirati s obzirom na visinu igrača.
Ovo su neke od mojih piňata:

2 komentara:

.Tea Jukić kaže...

coooool koka! ovo sam post-ala danas kao preporuku kod sebe na blogu! pusa

Željka kaže...

wow! ma ti si moje sunce! tnx.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails