Preskoči na glavni sadržaj

Jedna sasvim obična kanta

To je trebao biti jedan sasvim običan vikend na moru. Djeca su bila sa bakom i dedom na proljetnim praznicima i na kraju tjedna smo došli po njih. Iako nije bilo baš najljepše vrijeme, odlučili smo prošetati uz more. A tamo je bilo - smeće. Pored kontejnera stajala je kanta puna polomljenih keramičkih pločica. Ogledavala sam je, ogledavala, ali sam ipak produžila dalje, poznavajući negodovanje moje ekipe kada se ja dočepam smeća. Tu noć nisam mogla spavati. Negdje oko 3/4 ujutro, sjetila sam se da sam dva tjedna ranije, iz nepoznatih razloga kupila sjeme salate i rukole. Bingo! Kanta će biti moj balkonski povrtnjak. A ta ideja bi se čak mogla svidjeti i mojim gunđavcima. I nisam pogriješila. Ideja je drugi dan bila prihvaćena kada sam se pojavila s njom u rukama dok su moji maleni pecali, iako je Luka prvo pomislio kako sam kantu donijela njima za čuvanje upecane ribe.
Inače, topli savjet za sve one koji obilaze razna smeća i smetlišta kao ja - kada nešto vidite, ne ostavljajte nego uzimajte - ODMAH! Bez razmišljanja! Ja sam ovaj puta imala sreće pa me kanta dočekala sljedeće jutro, što je prava rijetkost. Da sam je odmah uzela, spavala bih barem drugu polovicu noći, nakon spasonosne ideje o povrtnjaku. Ovako nisam spavala uopće.
Kanta je sretno stigla u Zagreb i čekala svoj red na makeover. A čekala je i da se malo sprijateljimo, osjetimo i osmislimo kakav će joj biti outfit (uh, kako baratam izrazima...)
Nakon osnovnog čišćenja vlažnom krpicom i blagom sapunicom, premazala sam je bijelim akrilnim lakom . Kada se bijela podloga osušila, rubove i dijelove koje sam kasnije namjeravala prebrusiti, premazala sam zelenom akrilnom bojom u mojoj omiljenoj nijansi. Zahvaljujem mojoj dragoj Sandri Z. koja me uputila na ove akrilne boje. Stvarno su odlične. Radi se o Marabu Basic Acrylic, Chemaco, 80ml. Ima ih u raznim nijansama.
Zelene dijelove sam zatim dobro premazala voskom u nekoliko slojeva. Za svaki slučaj, neka se nađe... najteže mi je bilo premazivati ručke zbog njihovog oblika, ali uspjela sam. Cijelu kantu sam ponovo, još jedamputa premazala bijelim akrilnim lakom. Vrlo često koristim ovaj lak jer je jako podatan, izdašan, ne smrdi i jako brzo se suši. Nakon što se sve osušilo, moja pomagačica Laura se primila posla i finim brusnim papirom pobrusila dijelove na kojima je bio vosak. Na nekim dijelovima je malo jače pritisnula, pa je ogulila boju do lima, što nam se učinilo interesantnim pa smo odlučile da ćemo tako i ostaviti. Kantu nisam bojala sa njene unutarnje strane. Ostavila sam je kakva je, budući da je namijenjena sadnji povrća.
Kada sam završila sa bojanjem i uređivanjem podloge, uslijedilo je ukrašavanje i decuopage. Salvete sam trgala i slagala motiv ivančica kako bi izgledalo kao da su u slijedu. Budući da je boja salveta baš u bojama koje sam zamislila za moju kantu, koristila sam skoro cijele, i motiv ivančica i njihovu podlogu. Nakon što se decoupage osušio, uslijedilo je sjenčanje tj. pittoricco. Tunjkanje komadićima spužve umoćenim u željenu boju. Zbog nijansi koje se prelijevaju na i oko motiva, koristila sam "moju" zelenu, bijelu i žutu pomiješane u jačim ili slabijim kombinacijama njihovih tonova. Najtanji kistom koji posjedujem umočenim u "moju" zelenu, prošla sam uz donji rub motiva i na taj način prekrila neravnine koje su nastale zbog trganja salveta. Najdonji rub donjeg dijela kante sam još lagano prešla spužvicom umočenom u žutu boju. Za kraj sam cijelu kantu pošpricala famoznim točkicama. Znate ono kada noktom prelazite preko vrha kista umočenog u boju...? Moje točkice su zelene, nisu smeđe da bi dočaravale starinu. Ne znam što moje dočaravaju ali su zelene i baš su mi fora.
I za kraj mi je fotoaparat otkazao poslušnost. Pokvario se blic!
No, kantu sam uspješno završila, još joj samo slijedi lakiranje brodskim lakom u tri sloja, jer će ipak stajati na balkonu i odolijevati svim vremenskim nepogodama i pogodama. Kako bih vam prikazala moju kantu iz svih kutova, iznijela sam je van na kišu i slikala bez blica. Vrijeme je bilo baš isto onakvo kakvo je bilo kada sam je spasila iz smeća.
I za kraj, moram vam nešto priznati! Ja ne znam uzgajati salatu. Ako netko zna što mi je sada činiti, neka mi hitno javi. Biti ću mu jako zahvalna.
I da vas još malo ugnjavim svojom kantom, evo za kraj dvije slike... znate ono: prije i poslije!

Primjedbe

Korisnik Anonimno rekao je…
Zaslužila si jedan veliki,BRAVO!!!
Veliki pozdrav,
Sandra
Autor Oggy Art style rekao je…
Kantica ti je divna, prekrasna!!! a što se tiče salate vrlo je jednostavno, staviš zemlju i ubaciš seme, kupljeno u radnji, Zalivaj ga redovno, i to je to! Salata će biti još ukusnija i zelenija u ovako lepoj zdelici :)

Pusa
Autor Posao buducnosti rekao je…
Prelepo.
A seme samo baci preko zemlje, kao kad prstima soliš hranu, i ostavi da raste. Ako nikne pregusto, počupaj višak. I to je to.
Autor Sandra Z rekao je…
Draga Željka, kanta je F A N T A S T I Č N A!!!.
Stvarno su ju prekrasno dotjerala.. tako da će sada ponosno stajati na balkonu i čuvati salaticu.
Jako mi se sviđa kombinacija boja i tehnika ... a motivi salveta su se baš lijepo uklopili u ovu bijelo-zelenu priču.
p.s. 1. na dno kante staviš kamenje, ili slomljene komade cigle ili sl., ublavnom da improviziraš drenažu. Onda staviš zemlju. Napraviš male utore, istreseš sjeme salate u utore i zagrneš zemljom. Kada salata počne klijati i malo naraste moraš ju prorijediti, tj. neke flance rasaditi u druge posude tako da ih manje ostane u kanti i da se može lijepo razrasti. Dobar tek vam želim
p.s.2 drago mi je da sam ti pomogla sa bojama :))
Autor e sada... rekao je…
ha i od starih stvari se može štošta napraviti.. svaka čast
Autor Biljana rekao je…
Fantastican makeover kante, motiv i boja je proljetna, vedra.Odlican posao, bravo:)
Autor Lenka rekao je…
E pa eto, kad neko ima sreće u životu! Mislim da kanta nije ni sanjala kakva će lepotica postati i kakav je divan novi život čeka... Ovo je kao priča o "Ružnom pačetu".
Mislim da imaš vrlo uzbudljiv kreativni život, priča je zvučala kao neka avantura, mnogo mi se svidelo, i čitala sam u stilu "i šta je onda bilo, šta će sada da se desi"?
Autor Nasmijano nebo rekao je…
hvala svima na komentarima. vidim da vam se stvarno sviđa moja kanta. a nakon ovakvih savjeta o sijanju i uzgoju salate, bacam se odmah na posao.
Autor Ariana Moj Hobi rekao je…
Draga...ovo je divno...ja obožavam makeovere....a ti svojim prstićima što dotakneš je čarobno tako da ubrzo očekujem slike salate,a bome i da mi opišeš kako je njam,finaaaa!
Pusek!
Autor Tanema rekao je…
salata u ovoj kanti će naprosto bujati jer je prelijepa! savjete za sadnju si dobila, ali ja i dalje preporučujem gumene čizme i pregaču, rukavice i traku za kosu, sve po mogućnosti s volančićima! :D
Autor Vera rekao je…
Bravo i od mene! Kata je sve samo ne obicna!!
Autor bensedin art rekao je…
Kanta je fantastična, a ako salata ne uspe, posadi nešto drugo:)!
Autor Marija rekao je…
Ovih dana je na dosta mjesta bilo neodvezenog glomaznog otpada
i svaki put kad vidim nešto što bi se dalo ugrabiti, sjetim se tebe :P

Ono što mene spriječi da pokupim neki divni stolac, ladicu, stolić i čeg sve nije bilo neoštećenog je to
što em sam pješak, em imam punu garažu svojih starih stvari spremnih za obnovu i što je napadalo podosta kiše i natopilo sve te odbačene drvene divote...

Najboljih stvari se defintivno može na otpadu vidjeti oko centra Zg-a jer ljudi bace kvalitetne stvari samo zato što ne znaju što bi s njima... ;)
Autor Nasmijano nebo rekao je…
hvala, hvala, hvala svima
@Marija, pa zar me se sjetiš kad vidiš smeće??? hahahahaha... koja dobra fora. pa... čast mi je :-)
Autor Sandra rekao je…
Ti si moja omiljena kopačica po smeću!!!!!!!!!
Autor jasna rekao je…
Prekrasno, svaka čast. U zadnje vrijeme me upravo takve odbačene stvari intrigiraju i kako od njih načiniti upotrebljivu stvar. Ti si to baš krasno napravila.
Autor Ivana rekao je…
Kanta, oprosti povrtnjak je fantastičan - kombinacija mrak tehnika, a kad imaš takvu suradnicu, ne čudim se.
Cure su ti dale hrpu savjeta za sijanje salate pa tu nemam što dodati, osim maslinovog ulja i malo aceta balsamica ;)))
Autor Goge rekao je…
Jesi greškom u naslovu napisala obična umjesto odlična? Kanta je ljepša nego što si je opisivala. Još u tvojoj zelenoj boji. Šteta što je ne možeš nositi okolo.
Autor Maja rekao je…
Ma, predobra je! Opet, moram pohvaliti i malenu pomoćnicu! Cure, vjerujem da će salata iz ovog malog povrtnjaka biti najbolja do sada ;)
Autor Phoenix rekao je…
Divna kanta...Baš mi se dopada sa ovom zelenom bojom i ivačicama...Pravi mali vrt.
LP
Phoenix
Autor Nasmijano nebo rekao je…
hvala vam djevojčice!!!
Autor gospodja Tralalalinski rekao je…
Ovo je fantasticno! Odusevljena sam. Meni bi stvarno bilo zao baciti ovakvu kantu, ali nesto ovako lepo i zivopisno od nje napraviti... nikad ne bih uspela. Svaka cast!
Autor Villa-loredana rekao je…
KAnta je prekrasno renovirana, Denka ti je već dala savjet, ali kad izraste malo, cca 10 cm onda ti slijedi prorjeđivane, lijepo čupaš svaki dan malo koliko ti treba za ručak, a ostalo onda dalje raste i ima pretvara se u glavicu. Ti možeš posijati i u manju teglu i onda presađivati. Toliko o sijanju i sadnji. Pozdrav. Loredana.
Autor Marina Nikulina rekao je…
Мне очень понравился мастер класс и работа тоже очень красивая получилась!Браво!Привет из России!
Марина))))
Korisnik Anonimno rekao je…
Lijepo je udahnuti novi zivot necemu sto bi inace zavrsilo u smecu ... napravila si odlican posao s kantom, izgleda fantasticno!
Autor Nena3110 rekao je…
Ja sam prosto zanemela, kako se lepe stvari mogu napraviti veštim rukama i srcem, najviše srcem i ljubavlju.
Autor Leptir (Nataša) rekao je…
Bok Željka! Na mom blogu te čeka nagradica:
http://leptir-mojpribor.blogspot.com/2010/05/blog-award-for-best-blog-friends.html
MARAVILLOSO.
Saludos desde Tenerife.
Autor Mala kuharica Sandra rekao je…
Joj, kako je to lijepa kanta!!! A tebi snijeg pada po blogu? :)
Slaaaaaatko!

Popularni postovi s ovog bloga

Anin prsten

Danas me Ana, jedna mlada i kreativna djevojka s kojom se družim svaki dan na poslu, ponovo oduševila. Napravila je novi prsten. Ana voli šareno, veselo i veliko. Sve njene kreacije su, istina, malo predimenzionirane, ali njoj tako dobro stoje. I, zapravo, jaaaako dobro izgledaju. Ana prstenje izrađuje od fimo mase. Ovaj prsten je izradila tako da je napravila okruglu plohu od crnog fima. Na pečeni fimo zaljepila je s jedne strane ring za prsten a na drugu stranu crni karton. Na karton je zatim, vrućim ljepilom poljepila ove šarene oblutke. I opet nas, iznova, oduševila.

Kako napraviti vještičji šešir

Vrijeme je posljednjih priprema za strašnu noć. A što je s vještičjim šeširima? Jesu li spremni? Ako nisu, evo jednostavnog načina kako ga napraviti i ukrasiti. Isprintajte shablonu, prenesite ju na crni karton i izrežite. Zarolajte tuljac pazeći da vam se doljnji rub tuljca podudara s otvorom oboda i pričvrstite ga ljepilom. Ukoliko je potrebno, obrežite dodatno rubove. Doljnji dio tuljca malo zarežite okomito na nekoliko mjesta i presavinite prema van kako bi se lakše zaljpio za obod. Ljepilom pričvrstite obod. Na šešir zaljepite ranije izrezane ukrase i omotajte tilom i šešir je gotov. Za ukrase predlažem da iskoristite sjajni papir koji ste sačuvali od pojedenih čokolada ili poklopaca od jogurta :-) A poklanjam vam i ovaj zgodni labirint - prigodno, za zabavu vas ili vaše dječice... (foto Powerhousemuseum , labirint Printactivities )

Kako napraviti konja od...

... napornog kolege? Ne! ... zločestog šefa? Ne! ... dosadnog susjeda? Ne! ... kartona? DA!!! Konja prvo morate nacrtati. Zatim izrezati 6 jednakih kartonskih ploča dimenzija cca 30x33 cm i staviti ih jednu na drugu. Po iscrtanim linijama nježno proći ubodnom pilom. Nemojte se bojati ove nježne spravice. Laura i ja smo, bez prisustva muškaraca u kući, same izvele ovaj dio operacije. Od šest izrezanih ploča, odvojite prednju i stražnju i stavite ih na stranu. Preostale četiri ploče treba izrezati tako da se dobije utor za štap po iscrtanoj liniji. Na izrezane ploče, sa gornje i donje strane zalijepiti "čitave" ploče. Naravno, i središnje ploče je potrebno zalijepiti jednu za drugu. Kada je ovaj dio postupka gotov, konjić nam izgleda ovako: Nakon što smo štap premezan drvofixom umetnuli u utor, slijedi neizostavno kaširanje, bijela podloga, A sada nastupa moja druga ljubimica, gospođica bušilica. Ona nam je pomogla da izbušimo rupice za grivu. Nakon bojanja u smeđe, kon