Preskoči na glavni sadržaj

Jednorog


U većini legendi jednorog je prelijepi, snježnobijeli konj sa spiralnim rogom na čelu. Snažnog tijela, vitak i hitar ipak je plah i nepovjerljiv te mu je nemoguće prići. Ipak njegova boja se mijenja ovisno o legendi i iako plah često je na slikama prikazan u društvu s djevicama – simbolima nevinosti.






Legende kažu da jednorozi žive u dubokim zelenim šumama u blizini nekoga jezera u kojem se ogledaju. Žive usamljeničkim životom, a hrane se nježnim lišćem. Imaju izuzetno snažna kopita koja im omogućuju prelaziti daleke putove i zapreke koje se čine nemogućima za savladati. Ždrjebad je u početku zlatne boje, a prije zrelosti prolaze i srebrnu fazu.



Jednorozi čuvaju ulaz u vilinsko kraljevstvo i druže se samo s dobrim bićima poput vila i vilenjaka. Samo ljude dobra srca jednorozi će pustiti kroz dveri, a njihova pronicljivost u pogledu nečijih mana je tako jaka da on jednim udarcem svojeg kopita može usmrtiti osobu za koju osjeti da je nekome učinila zlo.



Biće tako ponosno kao što je jednorog nitko ne može držati u svojem zatočeništvu, a kreću se tako tiho i spretno da uvijek iznenade svoje progonitelje.
Prema legendama, iako besmrtni, imaju svoje neprijatelje i mogu biti ubijeni. Zmajevi, harpije i himere su bića koja žele njihovu smrt.


   

Rog, krv i dlaka jednoroga imaju snažne čarobne sposobnosti. U srednjem vijeku nastala je legenda o čarobnom svojstvu njegova roga. Jedne večeri sve životinje skupile su se oko jezera čija je voda bila otrovana i one je nisu mogle piti. Tada se pojavio jednorog i samo zaronio svoj rog u vodu te je ona isti čast postala čista. Zbog te legende smatralo se da prah samljevenog roga može služiti kao protuotrov i lijek za mnoge zarazne bolesti, a kada bi se cijeli rog približio nekoj zatrovanoj hrani iz njega bi kapala krv.
Smatralo se da i sama slika jednoroga donosi sreću, pa su bogataši toga doba naručivali velike prelijepo oslikane tepihe sa slikama jednoroga.
tekst preuzet s Fantasy Hrvatska



Budući da se bojim onog samo jednog udarca kopita, a i po prirodi zapravo nisam zla, ovoga jednoroga, djevojčica kojoj je namijenjen i njezino društvo neće tući štapom. Ovaj jednorog je pull pinata, pinata s mnoštvom šarenih trakica koje treba povući kako bi se otvorila vratašca sa slatkim blagom. Trakica je mnogo ali samo jedna je prava.


A i onaj samo jedan udarac kopita bi bio pošten. Jednorg je dugačak skoro 1 metar. Ovo je moja najveća pinata

Primjedbe

Autor Marinica rekao je…
Ova pinata je genijalna... baš si je lijepo sredila :) I sviđa mi se ova fora s povlačenjem trakica kako bi se otvorila vratašca :)
Autor Kristina Uvodić rekao je…
Divan je! Prvi put čujem za pull pinjatu, dosad sam viđala samo one što se tuku. Ovo je mnogo suptilnije i zabavnije, čini mi se.
Autor Sandra Z rekao je…
Jeeeeeeeeeeeee .... kako je divan! Poseban jednorog, nježne ružičaste boje za jednu malu slavljenicu.

Jako mi se dopao tvoj uvod i objašnjenje tajanstvenog života jednoroga. Nisam puno toga znala, osim da su jednorozi zaista čarobna i nježna bića.

Svaka ti čast draga Željka, majstorica si pinata, nema šta!

pozz:))
Autor Tadeja rekao je…
Da, imaš pravo, koliko god već bili odrasli, jednorozi u nama bude djecu i maštu :)
Savršeno, svaka ti čast, a spoebno mi je drago, što je pull, bila bi doista šteta razbiti ga.
Autor Sretno Vrijeme rekao je…
Ajme, Źeljka, ovaj jednorog je prekrasan! Bez riječi sam!!!! Pogledala sam ga dobro sa svih strana, tako je zgodan i umiljat i sladak!!! Idem si ga još malo gledati. ps. Nadam se da još čitav, bila bi prava grehora razbiti ga, pa makar u njemu bili i bonboni od zlata ;)
Autor Tatjana rekao je…
Svaka ti čast.Ovo je zbilja umijeće znati napraviti!
Autor Good Ghost rekao je…
Odličan!
Autor Nena3110 rekao je…
Sladak je :)
Autor Janine igrarije rekao je…
Predivno bićence. ;) Mene zanima odakle vam ove srebrne i rozne trakice, ja ih tražim na svim mogućim mjestima i ništa... Točno mi takve trebaju za ručke na biciklu, hihihi... :)
Autor Nasmijano nebo rekao je…
hej Jana, trakice kupujem u Kauflandu na odjelu ukrasnih papira, vrećica, čestitki...
Autor Janine igrarije rekao je…
našla, hvala najljepša :)))

Popularni postovi s ovog bloga

Anin prsten

Danas me Ana, jedna mlada i kreativna djevojka s kojom se družim svaki dan na poslu, ponovo oduševila. Napravila je novi prsten. Ana voli šareno, veselo i veliko. Sve njene kreacije su, istina, malo predimenzionirane, ali njoj tako dobro stoje. I, zapravo, jaaaako dobro izgledaju. Ana prstenje izrađuje od fimo mase. Ovaj prsten je izradila tako da je napravila okruglu plohu od crnog fima. Na pečeni fimo zaljepila je s jedne strane ring za prsten a na drugu stranu crni karton. Na karton je zatim, vrućim ljepilom poljepila ove šarene oblutke. I opet nas, iznova, oduševila.

Kako napraviti vještičji šešir

Vrijeme je posljednjih priprema za strašnu noć. A što je s vještičjim šeširima? Jesu li spremni? Ako nisu, evo jednostavnog načina kako ga napraviti i ukrasiti. Isprintajte shablonu, prenesite ju na crni karton i izrežite. Zarolajte tuljac pazeći da vam se doljnji rub tuljca podudara s otvorom oboda i pričvrstite ga ljepilom. Ukoliko je potrebno, obrežite dodatno rubove. Doljnji dio tuljca malo zarežite okomito na nekoliko mjesta i presavinite prema van kako bi se lakše zaljpio za obod. Ljepilom pričvrstite obod. Na šešir zaljepite ranije izrezane ukrase i omotajte tilom i šešir je gotov. Za ukrase predlažem da iskoristite sjajni papir koji ste sačuvali od pojedenih čokolada ili poklopaca od jogurta :-) A poklanjam vam i ovaj zgodni labirint - prigodno, za zabavu vas ili vaše dječice... (foto Powerhousemuseum , labirint Printactivities )

Kako napraviti konja od...

... napornog kolege? Ne! ... zločestog šefa? Ne! ... dosadnog susjeda? Ne! ... kartona? DA!!! Konja prvo morate nacrtati. Zatim izrezati 6 jednakih kartonskih ploča dimenzija cca 30x33 cm i staviti ih jednu na drugu. Po iscrtanim linijama nježno proći ubodnom pilom. Nemojte se bojati ove nježne spravice. Laura i ja smo, bez prisustva muškaraca u kući, same izvele ovaj dio operacije. Od šest izrezanih ploča, odvojite prednju i stražnju i stavite ih na stranu. Preostale četiri ploče treba izrezati tako da se dobije utor za štap po iscrtanoj liniji. Na izrezane ploče, sa gornje i donje strane zalijepiti "čitave" ploče. Naravno, i središnje ploče je potrebno zalijepiti jednu za drugu. Kada je ovaj dio postupka gotov, konjić nam izgleda ovako: Nakon što smo štap premezan drvofixom umetnuli u utor, slijedi neizostavno kaširanje, bijela podloga, A sada nastupa moja druga ljubimica, gospođica bušilica. Ona nam je pomogla da izbušimo rupice za grivu. Nakon bojanja u smeđe, kon