03 srpnja 2012

Jednorog

Pin It

U većini legendi jednorog je prelijepi, snježnobijeli konj sa spiralnim rogom na čelu. Snažnog tijela, vitak i hitar ipak je plah i nepovjerljiv te mu je nemoguće prići. Ipak njegova boja se mijenja ovisno o legendi i iako plah često je na slikama prikazan u društvu s djevicama – simbolima nevinosti.


Legende kažu da jednorozi žive u dubokim zelenim šumama u blizini nekoga jezera u kojem se ogledaju. Žive usamljeničkim životom, a hrane se nježnim lišćem. Imaju izuzetno snažna kopita koja im omogućuju prelaziti daleke putove i zapreke koje se čine nemogućima za savladati. Ždrjebad je u početku zlatne boje, a prije zrelosti prolaze i srebrnu fazu.Jednorozi čuvaju ulaz u vilinsko kraljevstvo i druže se samo s dobrim bićima poput vila i vilenjaka. Samo ljude dobra srca jednorozi će pustiti kroz dveri, a njihova pronicljivost u pogledu nečijih mana je tako jaka da on jednim udarcem svojeg kopita može usmrtiti osobu za koju osjeti da je nekome učinila zlo.Biće tako ponosno kao što je jednorog nitko ne može držati u svojem zatočeništvu, a kreću se tako tiho i spretno da uvijek iznenade svoje progonitelje.
Prema legendama, iako besmrtni, imaju svoje neprijatelje i mogu biti ubijeni. Zmajevi, harpije i himere su bića koja žele njihovu smrt.


   

Rog, krv i dlaka jednoroga imaju snažne čarobne sposobnosti. U srednjem vijeku nastala je legenda o čarobnom svojstvu njegova roga. Jedne večeri sve životinje skupile su se oko jezera čija je voda bila otrovana i one je nisu mogle piti. Tada se pojavio jednorog i samo zaronio svoj rog u vodu te je ona isti čast postala čista. Zbog te legende smatralo se da prah samljevenog roga može služiti kao protuotrov i lijek za mnoge zarazne bolesti, a kada bi se cijeli rog približio nekoj zatrovanoj hrani iz njega bi kapala krv.
Smatralo se da i sama slika jednoroga donosi sreću, pa su bogataši toga doba naručivali velike prelijepo oslikane tepihe sa slikama jednoroga.
tekst preuzet s Fantasy HrvatskaBudući da se bojim onog samo jednog udarca kopita, a i po prirodi zapravo nisam zla, ovoga jednoroga, djevojčica kojoj je namijenjen i njezino društvo neće tući štapom. Ovaj jednorog je pull pinata, pinata s mnoštvom šarenih trakica koje treba povući kako bi se otvorila vratašca sa slatkim blagom. Trakica je mnogo ali samo jedna je prava.


A i onaj samo jedan udarac kopita bi bio pošten. Jednorg je dugačak skoro 1 metar. Ovo je moja najveća pinata

Broj komentara: 11:

Marinica kaže...

Ova pinata je genijalna... baš si je lijepo sredila :) I sviđa mi se ova fora s povlačenjem trakica kako bi se otvorila vratašca :)

Kristina Uvodić kaže...

Divan je! Prvi put čujem za pull pinjatu, dosad sam viđala samo one što se tuku. Ovo je mnogo suptilnije i zabavnije, čini mi se.

Sandra Z kaže...

Jeeeeeeeeeeeee .... kako je divan! Poseban jednorog, nježne ružičaste boje za jednu malu slavljenicu.

Jako mi se dopao tvoj uvod i objašnjenje tajanstvenog života jednoroga. Nisam puno toga znala, osim da su jednorozi zaista čarobna i nježna bića.

Svaka ti čast draga Željka, majstorica si pinata, nema šta!

pozz:))

Tadeja kaže...

Da, imaš pravo, koliko god već bili odrasli, jednorozi u nama bude djecu i maštu :)
Savršeno, svaka ti čast, a spoebno mi je drago, što je pull, bila bi doista šteta razbiti ga.

Sretno Vrijeme kaže...

Ajme, Źeljka, ovaj jednorog je prekrasan! Bez riječi sam!!!! Pogledala sam ga dobro sa svih strana, tako je zgodan i umiljat i sladak!!! Idem si ga još malo gledati. ps. Nadam se da još čitav, bila bi prava grehora razbiti ga, pa makar u njemu bili i bonboni od zlata ;)

Tatjana kaže...

Svaka ti čast.Ovo je zbilja umijeće znati napraviti!

Good Ghost kaže...

Odličan!

Snezana Maricic kaže...

Sladak je :)

Janine igrarije kaže...

Predivno bićence. ;) Mene zanima odakle vam ove srebrne i rozne trakice, ja ih tražim na svim mogućim mjestima i ništa... Točno mi takve trebaju za ručke na biciklu, hihihi... :)

Nasmijano nebo kaže...

hej Jana, trakice kupujem u Kauflandu na odjelu ukrasnih papira, vrećica, čestitki...

Janine igrarije kaže...

našla, hvala najljepša :)))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails