Preskoči na glavni sadržaj

Povijesna slikovnica

Ovaj post nema veze s Božićem. Ili ima? Ma ima.
Ovaj post nema veze s poviješću. Ili ima? Pa naravno da ima.
Ovaj post nema veze s kreativnim rukotvorstvom? Ili ima? Dakako da ima!
Ovaj post nema veze samnom. Ili ima? Ma ima, ima... Opet sam nešto prtljala umjesto da pečem božične kolače i perem prozore i zavjese.


Kakve veze ova slikovnica ima s Božićem? Pa... još par dana i gotova je škola. Počinju zimske ferije čiji se početak baš poklapa s Božićem. Luda djeca od učenja, lude mame isto od učenja u kombinaciji s božićnim pripremama... Uglavnom, ludo neko vrijeme.

Kakve ja veze imam s poviješću? Apsolutno nikakve. Čak ju ni ne volim. Imam traume iz vlastite osnovne škole. Kad se samo sjetim profe. Prezivala se Fak a mi smo je zvali Fakica i baš nas je... mučila. No moje traume ne znače da će moja kćer biti pošteđena vlastitih. Zadatak iz povijesti, za veću ocjenu je - Povijesna slikovnica. U slikovnici trebaju biti obrađene sve, SVE, s-v-e, S.V.E. teme koje su se učile u cijelom prvom polugodištu. Tko ima djecu u školi, zna o čemu pišem jer gradiva imaaaaaaaaaaaaa...


Kako smo se nas dvije frajerice uspjele zabaviti dok smo izrađivale slikovnicu? Tako što smo je napravile baš kao da je i sama došla iz povijesti. 
A priča počinje ovako:
Prije šest mjeseci, za rođendan sam dobila vremenski stroj. Nisam imala hrabrosti isprobati ga dok ipak jednog jutra nisam ušla unutra i pritisnula gumb. Oko mene se cijeli svijet zavrtio... 
Neću vam dalje prepričavati. Slutite nastavak. Reći ću vam samo da je glavna junakinja prošla sve i svašta. Bila je čak i sudionica trojanskog rata jer ju je zanimalo zašto se vojnici skrivaju u konju.


Dok smo smišljale priču i izrezivale sličice iz časopisa i starih knjiga, ja sam se malo poigrala kupanjem papira u kavi a zatim čipkom, bitumenom, akrilnim bojama i plamenom svijeće. Ako ne dobijemo 6 iz povijesti, žalit ćemo se.

Primjedbe

Autor Romana rekao je…
Današnji školski sustav stvarno pretjeruje! Nosu uzalud zimski praznici praznici, ali ne, djeca dobiju hrpetinu posla za napraviti baš tada! I ja mislim da bi se trebali žaliti ako ne dobijete dobru ocjenu! :)
Autor Sandra Z rekao je…
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, kakav uradak! Vremesnki stroj? Zar stvarno? Blago vama. Ja bi ovo listala, da vidim gdje ste to sve bile, što ste radile?
Obavezno javi kolika je ocjena dana, ako ovo nije za završnu peticu sve do 8. razreda, onda ništa nije. Svaka čast na ideji za postarivanje slikovnice ... jer takva i mora biti kada se vrati sa puta iz prošlosti.

Pozz:))
Autor eda rekao je…
Vidim da je Fakica ostavila zanimljiv trag na školske uspomene:) Uf, mislim da svatko od nas ima svoju Fakicu...
Ipak, vrijeme je da ovako dobar rad zavijek izbriše mamine loše uspomene, e da mi je samo vidjeti izraz lica povjesničarke kada ugleda stare listove i priču vođenu vremeplovom...
Genijalno ste ovo osmislile i realizirale!!!
Autor Angie rekao je…
Ovu ideju treba zapamtiti... Odlična ideja... Lako je uz takvu mamu imati 5 iz projekta....
Autor Good Ghost rekao je…
Ideš, koja obrada. Učiteljica bu naručila da i njoj jednu napravite.. Odlična priča
Autor Lenka rekao je…
Ovo je savršeno interesantno!!!
Autor Tatjana rekao je…
Ma ovo bi mogao biti i spomenar...memoari ili svaštari.Predivno izgleda!Mami pet,Lauri šest!

Popularni postovi s ovog bloga

Anin prsten

Danas me Ana, jedna mlada i kreativna djevojka s kojom se družim svaki dan na poslu, ponovo oduševila. Napravila je novi prsten. Ana voli šareno, veselo i veliko. Sve njene kreacije su, istina, malo predimenzionirane, ali njoj tako dobro stoje. I, zapravo, jaaaako dobro izgledaju. Ana prstenje izrađuje od fimo mase. Ovaj prsten je izradila tako da je napravila okruglu plohu od crnog fima. Na pečeni fimo zaljepila je s jedne strane ring za prsten a na drugu stranu crni karton. Na karton je zatim, vrućim ljepilom poljepila ove šarene oblutke. I opet nas, iznova, oduševila.

Kako napraviti vještičji šešir

Vrijeme je posljednjih priprema za strašnu noć. A što je s vještičjim šeširima? Jesu li spremni? Ako nisu, evo jednostavnog načina kako ga napraviti i ukrasiti. Isprintajte shablonu, prenesite ju na crni karton i izrežite. Zarolajte tuljac pazeći da vam se doljnji rub tuljca podudara s otvorom oboda i pričvrstite ga ljepilom. Ukoliko je potrebno, obrežite dodatno rubove. Doljnji dio tuljca malo zarežite okomito na nekoliko mjesta i presavinite prema van kako bi se lakše zaljpio za obod. Ljepilom pričvrstite obod. Na šešir zaljepite ranije izrezane ukrase i omotajte tilom i šešir je gotov. Za ukrase predlažem da iskoristite sjajni papir koji ste sačuvali od pojedenih čokolada ili poklopaca od jogurta :-) A poklanjam vam i ovaj zgodni labirint - prigodno, za zabavu vas ili vaše dječice... (foto Powerhousemuseum , labirint Printactivities )

Kako napraviti konja od...

... napornog kolege? Ne! ... zločestog šefa? Ne! ... dosadnog susjeda? Ne! ... kartona? DA!!! Konja prvo morate nacrtati. Zatim izrezati 6 jednakih kartonskih ploča dimenzija cca 30x33 cm i staviti ih jednu na drugu. Po iscrtanim linijama nježno proći ubodnom pilom. Nemojte se bojati ove nježne spravice. Laura i ja smo, bez prisustva muškaraca u kući, same izvele ovaj dio operacije. Od šest izrezanih ploča, odvojite prednju i stražnju i stavite ih na stranu. Preostale četiri ploče treba izrezati tako da se dobije utor za štap po iscrtanoj liniji. Na izrezane ploče, sa gornje i donje strane zalijepiti "čitave" ploče. Naravno, i središnje ploče je potrebno zalijepiti jednu za drugu. Kada je ovaj dio postupka gotov, konjić nam izgleda ovako: Nakon što smo štap premezan drvofixom umetnuli u utor, slijedi neizostavno kaširanje, bijela podloga, A sada nastupa moja druga ljubimica, gospođica bušilica. Ona nam je pomogla da izbušimo rupice za grivu. Nakon bojanja u smeđe, kon