19 prosinca 2011

Povijesna slikovnica

Pin It
Ovaj post nema veze s Božićem. Ili ima? Ma ima.
Ovaj post nema veze s poviješću. Ili ima? Pa naravno da ima.
Ovaj post nema veze s kreativnim rukotvorstvom? Ili ima? Dakako da ima!
Ovaj post nema veze samnom. Ili ima? Ma ima, ima... Opet sam nešto prtljala umjesto da pečem božične kolače i perem prozore i zavjese.


Kakve veze ova slikovnica ima s Božićem? Pa... još par dana i gotova je škola. Počinju zimske ferije čiji se početak baš poklapa s Božićem. Luda djeca od učenja, lude mame isto od učenja u kombinaciji s božićnim pripremama... Uglavnom, ludo neko vrijeme.

Kakve ja veze imam s poviješću? Apsolutno nikakve. Čak ju ni ne volim. Imam traume iz vlastite osnovne škole. Kad se samo sjetim profe. Prezivala se Fak a mi smo je zvali Fakica i baš nas je... mučila. No moje traume ne znače da će moja kćer biti pošteđena vlastitih. Zadatak iz povijesti, za veću ocjenu je - Povijesna slikovnica. U slikovnici trebaju biti obrađene sve, SVE, s-v-e, S.V.E. teme koje su se učile u cijelom prvom polugodištu. Tko ima djecu u školi, zna o čemu pišem jer gradiva imaaaaaaaaaaaaa...


Kako smo se nas dvije frajerice uspjele zabaviti dok smo izrađivale slikovnicu? Tako što smo je napravile baš kao da je i sama došla iz povijesti. 
A priča počinje ovako:
Prije šest mjeseci, za rođendan sam dobila vremenski stroj. Nisam imala hrabrosti isprobati ga dok ipak jednog jutra nisam ušla unutra i pritisnula gumb. Oko mene se cijeli svijet zavrtio... 
Neću vam dalje prepričavati. Slutite nastavak. Reći ću vam samo da je glavna junakinja prošla sve i svašta. Bila je čak i sudionica trojanskog rata jer ju je zanimalo zašto se vojnici skrivaju u konju.


Dok smo smišljale priču i izrezivale sličice iz časopisa i starih knjiga, ja sam se malo poigrala kupanjem papira u kavi a zatim čipkom, bitumenom, akrilnim bojama i plamenom svijeće. Ako ne dobijemo 6 iz povijesti, žalit ćemo se.

Broj komentara: 7:

Rea kaže...

Današnji školski sustav stvarno pretjeruje! Nosu uzalud zimski praznici praznici, ali ne, djeca dobiju hrpetinu posla za napraviti baš tada! I ja mislim da bi se trebali žaliti ako ne dobijete dobru ocjenu! :)

Sandra Z kaže...

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, kakav uradak! Vremesnki stroj? Zar stvarno? Blago vama. Ja bi ovo listala, da vidim gdje ste to sve bile, što ste radile?
Obavezno javi kolika je ocjena dana, ako ovo nije za završnu peticu sve do 8. razreda, onda ništa nije. Svaka čast na ideji za postarivanje slikovnice ... jer takva i mora biti kada se vrati sa puta iz prošlosti.

Pozz:))

eda kaže...

Vidim da je Fakica ostavila zanimljiv trag na školske uspomene:) Uf, mislim da svatko od nas ima svoju Fakicu...
Ipak, vrijeme je da ovako dobar rad zavijek izbriše mamine loše uspomene, e da mi je samo vidjeti izraz lica povjesničarke kada ugleda stare listove i priču vođenu vremeplovom...
Genijalno ste ovo osmislile i realizirale!!!

Angie kaže...

Ovu ideju treba zapamtiti... Odlična ideja... Lako je uz takvu mamu imati 5 iz projekta....

Good Ghost kaže...

Ideš, koja obrada. Učiteljica bu naručila da i njoj jednu napravite.. Odlična priča

Lenka kaže...

Ovo je savršeno interesantno!!!

Tatjana kaže...

Ma ovo bi mogao biti i spomenar...memoari ili svaštari.Predivno izgleda!Mami pet,Lauri šest!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails