Preskoči na glavni sadržaj

Stvaralačka kriza... ili nešto drugo???

Radovi na kući su u punom jeku. Napreduju... ali kraj se još uopće ne nazire, a ja hodam ko luda Marta po vlastitoj baušteli (zna li netko kako se ovaj izraz točno piše?) i sakupljam. Što sakupljam? Ooooooo... Pa sakupljam "blago". Iako sam ovog ljeta primorana kreativnost pospremiti u džep, ruke mi nisu zavezane. A ni glava kojom lete lude ideje.
Dakle, motam se po dvorišu, pentram se po potkrovlju, prevrćem i snimam. Ne mogu si pomoći. Zašto baciti nešto što se još lijepo i nadasve korisno može upotrijebiti. Do sada sam sakupila poveću šaku čavala različitih veličina a čavli uvijek dobro dođu (kod mene zasigurno), puno dasaka i dašćica za raznorazne decoupage avanture, dva kartonska tuljca dužine 1,5m, jedan drveni okvir većih dimenzija s pričvršćanim nosačima, polupraznu bocu pive, jednu koliko-toliko neoštećenu paletu... I tko zna što ću još naći. Moram vam priznati da je sakupljanje građevinskog materijala doista uzbudljivo, pogotovo kada već imaš ideju što ćeš s tim napraviti. Zanima vas? Pa hajmo redom:
sakupiti prazne pivske i PVC boce od sokova koje majstori nemilosrdno odlažu uokolo i odnijeti ih u dućan, ne toliko zbog povrata naknade koliko zbog reciklaže.
Kartonski tuljci na kojima su bili najloni za pokrivanje krovišta i zaštitu od kiše koja je moju kabrio kuću u nekoliko navrata nemilosrdno okupala. Što ću s njima? Trenutno nemam pojma ali zasigurno će poslužiti u nekom naletu papier-mache inspiracije.
Drveni okvir s nosačima koji je do sada štitio starinjsku razvodnu kutiju postati će polica za sitnice na zidu sobe moje kćeri. Možda dobije i koju poprečnu poličicu, ali to ćemo još vidjeti.
Drvena paleta na kojoj je prenošena cigla, postati će zidni stalak za cvijeće ili začinsko bilje na mome novouređenom balkonu. Kako? To me i muž pita. Pa evo, ovako nekako:
Od drvenih dašćica koje sam sakupila pokušati ću napraviti nešto slično ovome a za to mi, osim dašćica, trebaju i čavli. Zar ne?
Hmmmm, na gradilištu se koriste i razne ljestve, a moji majstori koriste baš ovakve sa ove dvije sličice. Nisam baš sigurna da ću i njih uspjeti nabaviti (čitaj pokupiti) osim ako ih ne zaborave kad završe posao, ali maštati nije zabranjeno. Pa...
Koja luda ideja sa ovim stolcem. A ja baš imam jedan takav, doduše u upotrebi ali... možda nabavim još koji na obližnjem smetlištu. Dobro, ovaj stolac nisam našla na mome gradilištu, ali baš se uklopio u ovaj reciklirajući post. A znam da će se ideja i vama svidjeti.
Okvir starog drvenog prozora, mogao bi postati gornja ploča stolića. Znate li da u garaži (do koje trenutno ne mogu jer je ispred nje miješalica), imam stolić s razbijenom gornjom pločom? A znate li i da uskoro mijenjamo prozore? A jesam li već rekla da ćemo preurediti i balkon na kojem je potreban stolić? A imam i čavle.
Prije preuređenja smo poskidali i neka stara vrata... Možda nađu svoje novo mjesto u jednoj dječjoj sobi, kao vješalica ili kao pano ili kao ploča za pisanje... Tko zna?
Čvrste drvene kištice su se pojavile iz nepoznatih razloga na mojem dvorištu. Valjda su dečki nešto donijeli u njima, i zamislite, htjeli su ih baciti. Bila sam oduševljena kada sam shvatila da ih mogu spasiti. A imam još i jednu malo veću i čvršću koju sam nedavno pokupila ispred nekog dućana. Sada u njoj stoje, dobro pospremljene, moje farbice. Što će mi te kištice? Ah, to me i muž pita. Pa...
Eto, time se bavim u zadnje vrijeme, kada već ne mogu biti produktivna u potpunosti.
Fotografije za ovaj post su moje ili preuzete sa vintagejunky i BHG.
I za kraj jedna dobra vijest za sve koji su se zabrinuli za moju lavandu posred koje su majstori stavili nogu od skele i raskolili je na pola - lavandica je, unatoč svim teškoćama i nedaćama, procvjetala.

Primjedbe

Autor Tanema rekao je…
draga moja, vidim ja da si ti nadasve vrijedna! trebalo je to sve budno pratiti i na vrijeme pokupiti i spasiti! a i priprema je pola posla, pa samo ti pripremaj pa ćeš nas kad prođu radovi uvelike radovati novim uratcima!
Autor Sandra Z rekao je…
Draga Željka, bila si izuzetno marljiva. Bez obzira što kažeš da ništa ne stvaraš, trebalo je ipak i truda i vremena da skupiš ovo blago, pa da pronađeš ove divne inspirativne fotkice i da u velikoj mjeri već imaš u glavi što češ raditi. Vidim ja da ti predstoje tjedni i tjedni kreativnog stvaralaštva kada opet kreneš. Puno pozdrava :))
Autor HRANDICA rekao je…
Hi,hi, hi...baš te vidim, kako hodaš po gradilištu i ko kokoška tražiš zlato zrno. A zrno se pretvorilo u vreču blaga.Baš krasno. I ideje su odlične. Jedva čekam, da nešto od toga napraviš.
Pozdrav iz 30° u hladu :-)
Autor Biljana rekao je…
Svega i svasta si se ti nakupila, ne sumnjam, da ces to pretvoriti u svoje prekrasne kreacije:))
Autor Unknown rekao je…
da ti nabacim jos poneku ideju.od vrata mozes napraviti super stol,to sam vidjela kod jedne poznanice.stara vrata sa utorima kao tvoja,oslikala je unutar utora.okvir uokolo obojala.da bi povrsina bila funkcionalna,dala je izrezati staklo koje je unutar okvira,tako je dobila ravnu povrsinu preko cjelih vrata-stola stol joj je inace u blagavaONI I PUNO nas stane kad se okupimo na festama.nadam se da ce ti se ideja dopasti
Autor Izzy rekao je…
U ovakvim situacijama se poznaju prave kreativke - samo snimaju situaciju i od nemogućih i naizgled običnih stvari u glavi smišljaju što mogu napraviti od njih! Bravo za ideje, svaka je posebna na svoj način i što je najbolje - izvediva! Jedva čekam realizaciju! :)
Korisnik Anonimno rekao je…
Bit će tu svašta novog i lijepog vidim ja:)))
Škicni moj blog ako stigneš, danas sam stavila fotke mog doma.
Možda ti posluži za uređenje interijera kao ideja ili sl.
Pozdrav!
Autor Ariana Moj Hobi rekao je…
DRAGAAAAAAAAA!
Ja ne mogu vjerovati...čitam nešto što ja mislim,samo ne znam to ovako koncizno i duhovito sročiti,ali ista stvar je bila kod mene i baš se spremala ovih dana napisati nešto na tu temu,preduhitrila si me....ali ja ću još nešto dodati od materijala na svom blogu...nešto što je cool,a ima u izobilju,odsobito kad radiš zidove i fasadu...
Kako mi je drago da i ti misliš kao ja...jer mene su već i majstori počeli čudno gledati....hm...
Velika pusa i ne daj se!!!
I bravo za lavandu,jako sam sretna da je opstala!!!
Autor Sandra Z rekao je…
Morala sam opet svratiti da ponovo pogledam što si sve našla i koje si sve ideje skupila. Sve mi se jaaaaaako sviđa. Favoriti su mi, ipak, kašete i daščice. Izgledat će mrak kad ih urediš. Joj, kako ti zavidim na toj hrpi materijala ... i prsti me svrbe :)) p.s. ako su one majstorske lojtre još u vašem dvorištu, ti ih onako usput, nonšalantno pokrij s nečim, možda ih previde kada se budu pakirali. Pusa.
Autor Nasmijano nebo rekao je…
aaaaaaaaa, vidim da dijelite moje oduševljenje i entuzijazam i to mi je jako drago. ako i vi imate neku ideju, pliz, nabacite ju jer, možda mi je nešto promaklo a bilo bi šteta propustiti kad je već prilika. Sanja je već nabacila ideju s vratima. Hvala. Odlična je.
Autor Maite - vitoma rekao je…
¡Genial!!
Bss
Autor kiselbri rekao je…
I´m from Spain and i know your blog. Beatiful!! congratulation.
Soy de España y he conocido su blog.
Hermoso. Felicitaciones.
beso
Autor Ninochka rekao je…
zeljka, sjecas se tuljaca koje si prikazala. sad se sjetih kaj su oni zapravo i evo kako smo to moja draga prijateljica i ja iskoristile za djecji rodjendan:
znas da djeca vole dinamicne igre, pa smo jednostavno pronasle neke kolutove (iskreno, ne znam od cega jer je bio glomazni otpad i oni su bili u jednoj kutiji). napravljeni su od plastike i prilicno lagani. obojile smo ih u zive boje auto lakom. zatim smo sa pilom za drva prepilile ove tuljce na razlicite visine i pricvrstile ih na jednu staru kasetu (tako da stoje pricvrscene na dno, dok su rucke kasete postale nogice aka stolic). poslagale smo ih po visini, naravno najvisa je bila najdalje, a najnize najblize. svaka visina bila je druge boje i druge naljepnice (radilo se o crtezu slatkisa koji dijete osvaja kada pogodi obrucem tuljac, tj kada se obruc napikne na njega). uglavnom, u lidlu smo kupile hrpu onih vrecica slatkisa koje sadrze razlicite slatkise, i precrtale izgled. kasnije smo za jednu festu zamijenile naljepnice sa slatkisima, sa slikama mesa, kolaca i pive ;) dok se rostilj pekao, nabacivali smo kolutove i sastavljali menije ;) brze je proslo vrijeme cekanja da se meso ispece, a i svima je bilo zabavno. kako malima na njihovoj festi, tako i odraslima na rostilju ;)
nadam se da bu se ovaj komentar odrzao jer me ova provjera s rijeci vec par puta prislilila da ponovno pisem cijeli tekst ;)

Popularni postovi s ovog bloga

Anin prsten

Danas me Ana, jedna mlada i kreativna djevojka s kojom se družim svaki dan na poslu, ponovo oduševila. Napravila je novi prsten. Ana voli šareno, veselo i veliko. Sve njene kreacije su, istina, malo predimenzionirane, ali njoj tako dobro stoje. I, zapravo, jaaaako dobro izgledaju. Ana prstenje izrađuje od fimo mase. Ovaj prsten je izradila tako da je napravila okruglu plohu od crnog fima. Na pečeni fimo zaljepila je s jedne strane ring za prsten a na drugu stranu crni karton. Na karton je zatim, vrućim ljepilom poljepila ove šarene oblutke. I opet nas, iznova, oduševila.

Kako napraviti vještičji šešir

Vrijeme je posljednjih priprema za strašnu noć. A što je s vještičjim šeširima? Jesu li spremni? Ako nisu, evo jednostavnog načina kako ga napraviti i ukrasiti. Isprintajte shablonu, prenesite ju na crni karton i izrežite. Zarolajte tuljac pazeći da vam se doljnji rub tuljca podudara s otvorom oboda i pričvrstite ga ljepilom. Ukoliko je potrebno, obrežite dodatno rubove. Doljnji dio tuljca malo zarežite okomito na nekoliko mjesta i presavinite prema van kako bi se lakše zaljpio za obod. Ljepilom pričvrstite obod. Na šešir zaljepite ranije izrezane ukrase i omotajte tilom i šešir je gotov. Za ukrase predlažem da iskoristite sjajni papir koji ste sačuvali od pojedenih čokolada ili poklopaca od jogurta :-) A poklanjam vam i ovaj zgodni labirint - prigodno, za zabavu vas ili vaše dječice... (foto Powerhousemuseum , labirint Printactivities )

Kako napraviti konja od...

... napornog kolege? Ne! ... zločestog šefa? Ne! ... dosadnog susjeda? Ne! ... kartona? DA!!! Konja prvo morate nacrtati. Zatim izrezati 6 jednakih kartonskih ploča dimenzija cca 30x33 cm i staviti ih jednu na drugu. Po iscrtanim linijama nježno proći ubodnom pilom. Nemojte se bojati ove nježne spravice. Laura i ja smo, bez prisustva muškaraca u kući, same izvele ovaj dio operacije. Od šest izrezanih ploča, odvojite prednju i stražnju i stavite ih na stranu. Preostale četiri ploče treba izrezati tako da se dobije utor za štap po iscrtanoj liniji. Na izrezane ploče, sa gornje i donje strane zalijepiti "čitave" ploče. Naravno, i središnje ploče je potrebno zalijepiti jednu za drugu. Kada je ovaj dio postupka gotov, konjić nam izgleda ovako: Nakon što smo štap premezan drvofixom umetnuli u utor, slijedi neizostavno kaširanje, bijela podloga, A sada nastupa moja druga ljubimica, gospođica bušilica. Ona nam je pomogla da izbušimo rupice za grivu. Nakon bojanja u smeđe, kon