Preskoči na glavni sadržaj

Piňata

Znate li što je to piňata (pinjata)?
Piňata je tradicionalna meksička igra koja se igra u svim veselim prigodama. Izrađuje se od lako lomljivog materijala a tradcionalno se izrađuje u obliku životinja, ljudskih likova, ali i likova iz crtića, raznih vozila, maskota... Tajna veselja koje se razvija tijekom igranja je u sadržaju piňate. Naime, ona je napunjena slatkišima. Kada sam prvi puta vidjela i odigrala ovu igru, toliko me oduševila da sam odlučila, svake godine je priređivati na dječjim rođendanima.

Kako se igra? · Djeca stoje u koloni ili sjede na podu, kauču… Jedan od njih, obično je to slavljenik, započinje igru. U ruci ima palicu, a na očima povez. Voditelj igre (vi), lagano ga okrećete oko njegove osi i svi zajedno pjevate pjesmicu:

Lupi, lupi, lupi, nemoj fulati, Ako ti fulaš, izgubit ćeš svoj red. Sada lupi prvi put, Sada lupi drugi put, Sada lupi treći put, I gotov je tvoj red. (moj prijevod - original preuzet s Wikipedije)

· Na riječi - sada lupi... igrač s povezom na očima pokušava lupiti po piňati (što, vjerujte, nije uopće jednostavno) i ima samo tri šanse. Nakon njega dolazi sljedeći igrač. Visinu piňate podešavate prema visini igrača, što znači da vam treba pomagač snažnih ruku. Igrači se izmjenjuju sve dok se piňata ne razbije i dok se iz nje ne prospe sadržaj (bomboni, loptice-skočice...) · A tada dolazi najbolji dio. Klinci polude od veselja i iznenađenja. Njihov zadatak je pokupiti što više prosutog "blaga".

Igra je vesela i živahna. Naravno, trebate poduzeti sve moguće mjere opreza kao npr. pazite da su sva djeca dovoljno udaljena od "udarača" (igrajte ovu igru na većem prostoru kako netko od igrača ne bi slučajno dobio palicom po glav), maknite sve vaze, nemojte biti blizu prozora... Nakon ove igre, vaši klinci će biti jako zadovoljni a prijatelji će ih često pitati kada će opet slaviti rođendan. A za nered nastao nakon ove igre ne marite. Ionako bi bilo papirića, mrva i mrvica po podu. ;-)
Kako se izrađuje piňata očekujte u jednom od narednih postova.

Primjedbe

Autor Unknown rekao je…
super ti je ovaj clanak, jako zgosno! p.s. skuzila sam kak da skatis postove na naslovnici, tj.kako da samo krene naslov, fotka i par rijeci a da za ostatak imas opciju tipa "read more"..... javi se pa ti objasnim. pusa, baj!

Popularni postovi s ovog bloga

Anin prsten

Danas me Ana, jedna mlada i kreativna djevojka s kojom se družim svaki dan na poslu, ponovo oduševila. Napravila je novi prsten. Ana voli šareno, veselo i veliko. Sve njene kreacije su, istina, malo predimenzionirane, ali njoj tako dobro stoje. I, zapravo, jaaaako dobro izgledaju. Ana prstenje izrađuje od fimo mase. Ovaj prsten je izradila tako da je napravila okruglu plohu od crnog fima. Na pečeni fimo zaljepila je s jedne strane ring za prsten a na drugu stranu crni karton. Na karton je zatim, vrućim ljepilom poljepila ove šarene oblutke. I opet nas, iznova, oduševila.

Kako napraviti vještičji šešir

Vrijeme je posljednjih priprema za strašnu noć. A što je s vještičjim šeširima? Jesu li spremni? Ako nisu, evo jednostavnog načina kako ga napraviti i ukrasiti. Isprintajte shablonu, prenesite ju na crni karton i izrežite. Zarolajte tuljac pazeći da vam se doljnji rub tuljca podudara s otvorom oboda i pričvrstite ga ljepilom. Ukoliko je potrebno, obrežite dodatno rubove. Doljnji dio tuljca malo zarežite okomito na nekoliko mjesta i presavinite prema van kako bi se lakše zaljpio za obod. Ljepilom pričvrstite obod. Na šešir zaljepite ranije izrezane ukrase i omotajte tilom i šešir je gotov. Za ukrase predlažem da iskoristite sjajni papir koji ste sačuvali od pojedenih čokolada ili poklopaca od jogurta :-) A poklanjam vam i ovaj zgodni labirint - prigodno, za zabavu vas ili vaše dječice... (foto Powerhousemuseum , labirint Printactivities )

Kako napraviti konja od...

... napornog kolege? Ne! ... zločestog šefa? Ne! ... dosadnog susjeda? Ne! ... kartona? DA!!! Konja prvo morate nacrtati. Zatim izrezati 6 jednakih kartonskih ploča dimenzija cca 30x33 cm i staviti ih jednu na drugu. Po iscrtanim linijama nježno proći ubodnom pilom. Nemojte se bojati ove nježne spravice. Laura i ja smo, bez prisustva muškaraca u kući, same izvele ovaj dio operacije. Od šest izrezanih ploča, odvojite prednju i stražnju i stavite ih na stranu. Preostale četiri ploče treba izrezati tako da se dobije utor za štap po iscrtanoj liniji. Na izrezane ploče, sa gornje i donje strane zalijepiti "čitave" ploče. Naravno, i središnje ploče je potrebno zalijepiti jednu za drugu. Kada je ovaj dio postupka gotov, konjić nam izgleda ovako: Nakon što smo štap premezan drvofixom umetnuli u utor, slijedi neizostavno kaširanje, bijela podloga, A sada nastupa moja druga ljubimica, gospođica bušilica. Ona nam je pomogla da izbušimo rupice za grivu. Nakon bojanja u smeđe, kon