Preskoči na glavni sadržaj

Marmelada od šljiva

Da... dobro ste pročitali - marmelada od šljiva. A što da radim? Kreativno sam totalno neaktivna. Ne svojom voljom, ali tako je. Još uvijek živim na baustelli, svakodnevno surađujem s majstorima različitih profila, po kući preskakujem preko kutija s pločicama koje čekaju svoje vrijeme, zaobilazim oko brda naslaganog parketa koji čeka svoje vrijeme, već par dana gledam oveću zdjelu šljiva koja čeka svoje vrijeme...
Oh, da - šljive. Sada je njihovo vrijeme. Svake jeseni imam priliku biti počašćena većom količinom tog slasnog voća s kojom moram nešto napraviti ako ne želim da propadnu, a kako sam velika ljubiteljica pekmeza i marmelada, jasno je što ću s njima učiniti. Prije dvije godine odlučila sam se prvi puta okušati i u tome i odglumiti pravu pravcatu domaćicu. Ha! I uspjela sam. Napravila sam odličnu marmeladu od šljiva. Budući da nemam ništa za prijaviti od nedavno napravljenih kreacija, željela bih podijeliti s vama recept za marmeladu. Uostalom, i to spada u kreativnost, zar ne?
MARMELADA OD ŠLJIVA
potrebno nam je:
*1,5kg šljiva
*1kg šećera
*0,5 dcl vode
*1 limun
*2 žlice naribanog đumbira
priprema:
*Oprati šljive i izvaditi im koštice. Staviti šljive u veliku zdjelu i zaliti ih vodom.
*Oprani limun podijeliti na 4 dijela i rezati na jako tanke šnitice. Naribati oguljeni đumbir. Narezani limun i naribani đumbir dodati šljivama.
*Pustiti da prokuha a onda smanjiti vatru te pustiti da lagano kuha još nekih 35 min bez poklopca. Paziti da vatra nije prejaka kako šljive ne bi zagorjele.
*Dodati šećer malo po malo. Ako smatrate da će marmelada biti preslatka možete i smanjiti količinu šećera.
*Pustiti marmeladu da ponovo zakuha na mrvicu jačoj vatri još 15ak minuta, nepoklopljenu.
Marmelada je gotova.
*Izliti još vrelu marmeladu u oprane i sterilizirane staklenke, pustiti da se ohladi, poklopiti i čuvati na mračnom i hladnom mjestu.
Ja u svoje staklenke, na vrh marmelade, stavim još i po jednu krišku limuna narezanog na kolutove. Tako je radila i moja baka, pa što ne bih i ja. Osim toga, taj limun mi je posebno fin za pojesti, kad nakon nekog vremena otvorim novu staklenku.
Nadam se da vam se sviđa moj recept. Javite mi ako se odlučite za njega ove godine. Biti će mi drago čuti vaše komentare.

Primjedbe

Autor Sandra Z rekao je…
Supeeeeer! Hvala ti Željka za recept. Probat ćemo pod hitno i javljam rezultat! Pusa
Autor tena rekao je…
Super, baš vidim da mi je šljiva rodila ko blesava i da nećemo stić sve pojesti, a nema ljepšeg od domaće marmelade bez konzervansa. Tako da hvala ti na receptu, javim kad isprobamo :)
Autor Goge rekao je…
Dolazim na palačinke. Nadam se da ćeš otvoriti teglicu kad se pojavim.
Korisnik Anonimno rekao je…
Finoo obožavam pekmez od šljiva.
Doalzim i ja kod tebe drugi tjedan na pačalinke, primaš me?:)
Pozdrav i ugodan vikend.
Zondra Art
Autor Maja rekao je…
Moram probati! I ne samo da moram, nego idem!
Autor Sandra rekao je…
A ćuj - ja čekam da moja mama napravia marmeladu, odem do nje u Bjelovar i cijeo vrijeme na sva usta falim tu istu marmeladu i kući se vratim s teglicom-dvije!
Autor Sandra Z rekao je…
Evo mene opet. Upravo došla iz dućana s paketom teglica i poklopaca. Dakle, ozbiljno sam ovo shvatila. Drugi tjedan kuham ... Drži fige!
Autor Nasmijano nebo rekao je…
aaaaaaaaaaaaaaa... kako mi je drago da sam pogodila temu. ma jest ćemo palačinke, mazati marmeladu na kruh... samo treba prvo napraviti ju.
Autor eda rekao je…
naravno da recept za marmeladu spada u kreativan rad!! hvala ti na receptu, staklenke imam, domaće šljive upravo ubrane i zaista ću se odvažiti i pokušati... tko zna, možda i uspije...
Autor Sandra Z rekao je…
Kao što smo se dogovorile - kada skuham - javljam. Željka, imala si pravo, ovaj recept je za deset !!! I moji su čak jaaaako pohvalili marmeladu. Joj, jedva čekam vikend da odem po još materijala :))
Autor Pipi rekao je…
hmmm. odlicno, prvi put cujem za djumbir u marmeladi. kazem ja da cu jos svasta saznati ovde od vas, nisam ni sumnjala.bravo, pun pogodak

Popularni postovi s ovog bloga

Anin prsten

Danas me Ana, jedna mlada i kreativna djevojka s kojom se družim svaki dan na poslu, ponovo oduševila. Napravila je novi prsten. Ana voli šareno, veselo i veliko. Sve njene kreacije su, istina, malo predimenzionirane, ali njoj tako dobro stoje. I, zapravo, jaaaako dobro izgledaju. Ana prstenje izrađuje od fimo mase. Ovaj prsten je izradila tako da je napravila okruglu plohu od crnog fima. Na pečeni fimo zaljepila je s jedne strane ring za prsten a na drugu stranu crni karton. Na karton je zatim, vrućim ljepilom poljepila ove šarene oblutke. I opet nas, iznova, oduševila.

Kako napraviti vještičji šešir

Vrijeme je posljednjih priprema za strašnu noć. A što je s vještičjim šeširima? Jesu li spremni? Ako nisu, evo jednostavnog načina kako ga napraviti i ukrasiti. Isprintajte shablonu, prenesite ju na crni karton i izrežite. Zarolajte tuljac pazeći da vam se doljnji rub tuljca podudara s otvorom oboda i pričvrstite ga ljepilom. Ukoliko je potrebno, obrežite dodatno rubove. Doljnji dio tuljca malo zarežite okomito na nekoliko mjesta i presavinite prema van kako bi se lakše zaljpio za obod. Ljepilom pričvrstite obod. Na šešir zaljepite ranije izrezane ukrase i omotajte tilom i šešir je gotov. Za ukrase predlažem da iskoristite sjajni papir koji ste sačuvali od pojedenih čokolada ili poklopaca od jogurta :-) A poklanjam vam i ovaj zgodni labirint - prigodno, za zabavu vas ili vaše dječice... (foto Powerhousemuseum , labirint Printactivities )

Kako napraviti konja od...

... napornog kolege? Ne! ... zločestog šefa? Ne! ... dosadnog susjeda? Ne! ... kartona? DA!!! Konja prvo morate nacrtati. Zatim izrezati 6 jednakih kartonskih ploča dimenzija cca 30x33 cm i staviti ih jednu na drugu. Po iscrtanim linijama nježno proći ubodnom pilom. Nemojte se bojati ove nježne spravice. Laura i ja smo, bez prisustva muškaraca u kući, same izvele ovaj dio operacije. Od šest izrezanih ploča, odvojite prednju i stražnju i stavite ih na stranu. Preostale četiri ploče treba izrezati tako da se dobije utor za štap po iscrtanoj liniji. Na izrezane ploče, sa gornje i donje strane zalijepiti "čitave" ploče. Naravno, i središnje ploče je potrebno zalijepiti jednu za drugu. Kada je ovaj dio postupka gotov, konjić nam izgleda ovako: Nakon što smo štap premezan drvofixom umetnuli u utor, slijedi neizostavno kaširanje, bijela podloga, A sada nastupa moja druga ljubimica, gospođica bušilica. Ona nam je pomogla da izbušimo rupice za grivu. Nakon bojanja u smeđe, kon