20 kolovoza 2010

Marmelada od šljiva

Pin It
Da... dobro ste pročitali - marmelada od šljiva. A što da radim? Kreativno sam totalno neaktivna. Ne svojom voljom, ali tako je. Još uvijek živim na baustelli, svakodnevno surađujem s majstorima različitih profila, po kući preskakujem preko kutija s pločicama koje čekaju svoje vrijeme, zaobilazim oko brda naslaganog parketa koji čeka svoje vrijeme, već par dana gledam oveću zdjelu šljiva koja čeka svoje vrijeme...
Oh, da - šljive. Sada je njihovo vrijeme. Svake jeseni imam priliku biti počašćena većom količinom tog slasnog voća s kojom moram nešto napraviti ako ne želim da propadnu, a kako sam velika ljubiteljica pekmeza i marmelada, jasno je što ću s njima učiniti. Prije dvije godine odlučila sam se prvi puta okušati i u tome i odglumiti pravu pravcatu domaćicu. Ha! I uspjela sam. Napravila sam odličnu marmeladu od šljiva. Budući da nemam ništa za prijaviti od nedavno napravljenih kreacija, željela bih podijeliti s vama recept za marmeladu. Uostalom, i to spada u kreativnost, zar ne?
MARMELADA OD ŠLJIVA
potrebno nam je:
*1,5kg šljiva
*1kg šećera
*0,5 dcl vode
*1 limun
*2 žlice naribanog đumbira
priprema:
*Oprati šljive i izvaditi im koštice. Staviti šljive u veliku zdjelu i zaliti ih vodom.
*Oprani limun podijeliti na 4 dijela i rezati na jako tanke šnitice. Naribati oguljeni đumbir. Narezani limun i naribani đumbir dodati šljivama.
*Pustiti da prokuha a onda smanjiti vatru te pustiti da lagano kuha još nekih 35 min bez poklopca. Paziti da vatra nije prejaka kako šljive ne bi zagorjele.
*Dodati šećer malo po malo. Ako smatrate da će marmelada biti preslatka možete i smanjiti količinu šećera.
*Pustiti marmeladu da ponovo zakuha na mrvicu jačoj vatri još 15ak minuta, nepoklopljenu.
Marmelada je gotova.
*Izliti još vrelu marmeladu u oprane i sterilizirane staklenke, pustiti da se ohladi, poklopiti i čuvati na mračnom i hladnom mjestu.
Ja u svoje staklenke, na vrh marmelade, stavim još i po jednu krišku limuna narezanog na kolutove. Tako je radila i moja baka, pa što ne bih i ja. Osim toga, taj limun mi je posebno fin za pojesti, kad nakon nekog vremena otvorim novu staklenku.
Nadam se da vam se sviđa moj recept. Javite mi ako se odlučite za njega ove godine. Biti će mi drago čuti vaše komentare.

Broj komentara: 11:

Sandra Z kaže...

Supeeeeer! Hvala ti Željka za recept. Probat ćemo pod hitno i javljam rezultat! Pusa

tena kaže...

Super, baš vidim da mi je šljiva rodila ko blesava i da nećemo stić sve pojesti, a nema ljepšeg od domaće marmelade bez konzervansa. Tako da hvala ti na receptu, javim kad isprobamo :)

Goge kaže...

Dolazim na palačinke. Nadam se da ćeš otvoriti teglicu kad se pojavim.

Zondra Art kaže...

Finoo obožavam pekmez od šljiva.
Doalzim i ja kod tebe drugi tjedan na pačalinke, primaš me?:)
Pozdrav i ugodan vikend.
Zondra Art

Maja kaže...

Moram probati! I ne samo da moram, nego idem!

Sandra kaže...

A ćuj - ja čekam da moja mama napravia marmeladu, odem do nje u Bjelovar i cijeo vrijeme na sva usta falim tu istu marmeladu i kući se vratim s teglicom-dvije!

Sandra Z kaže...

Evo mene opet. Upravo došla iz dućana s paketom teglica i poklopaca. Dakle, ozbiljno sam ovo shvatila. Drugi tjedan kuham ... Drži fige!

Nasmijano nebo kaže...

aaaaaaaaaaaaaaa... kako mi je drago da sam pogodila temu. ma jest ćemo palačinke, mazati marmeladu na kruh... samo treba prvo napraviti ju.

eda kaže...

naravno da recept za marmeladu spada u kreativan rad!! hvala ti na receptu, staklenke imam, domaće šljive upravo ubrane i zaista ću se odvažiti i pokušati... tko zna, možda i uspije...

Sandra Z kaže...

Kao što smo se dogovorile - kada skuham - javljam. Željka, imala si pravo, ovaj recept je za deset !!! I moji su čak jaaaako pohvalili marmeladu. Joj, jedva čekam vikend da odem po još materijala :))

Pipistrela kaže...

hmmm. odlicno, prvi put cujem za djumbir u marmeladi. kazem ja da cu jos svasta saznati ovde od vas, nisam ni sumnjala.bravo, pun pogodak

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails