30 listopada 2012

Priča o bočici šampanjca

Pin It

Jesenas sam dobila jedan sasvim bezazleni mail od Sandre. U mailu je pisalo - Biste li mi mogli napraviti pinatu, bocu šampanjca visine metar i pol? Odmah sam odgovorila, bez razmišljanja - Ma što ne bih mogla? Naravno da mogu! Čim sam stisnula "send" proradio mi je onaj uspavani kliker u glavi - Metar i pol??? Jel ona to napisala METAR I POL visine??? No... mail u kojem pristajem na izradu boce od metar i pol je već bio poslan i ja sam, očito, morala učiniti ono na što sam bahato pristala. Tako mi i treba kad si umišljam da ja sve mogu na ovome svijetu. Trebalo bi me ponekad bocom opaliti po glavi da dođem malo k sebi.
No, nije bilo ni mjesto ni vrijeme za kukanje i plakanje, nego je bilo vrijeme za primiti se posla i izvući se iz gabule.
Prvo što je trebalo napraviti - predočiti si uopće kako izgleda šampanjac i njegova boca. Očito je da mi to nije svakodnevno piće kad si ga moram predočavat, zar ne? Dobri stari Google mi je odmah pomogao i izbacio jednu sliku (Šampanj od čokolade? Znali ste da to postoji? Ja ne!) koju sam isprintala i predočavala nekoliko dana razmišljajući kako i odakle početi.
Prvo sam morala doći do dimenzija. Budući da sam samo znala visinu a ostale mjere su mi bile totalna nepoznanica, i da sam s matematikom cijeli život na Vi, zamolila sam svog osobnog matematičara da upotrijebi svoje strojarske vještine i znanja i izbaci mi nekakve kote i brojeve.


I tako smo dobili bocu koja se uzdiže u metar i pol visine a širina joj je, u najširem dijelu, 43 cm, dakle skoro pola metra. Posebno je trebalo izraditi proračun za površinu i dimenzije plašta koji spaja jednostavni donji dio boce i jednostavno grlo. 


I kada su svi proračuni i izračuni bili gotovi, bilo je potrebno sve to nacrtati u prirodnoj veličini kako bih cijeli postupak lakše kontrolirala. Imala sam i pomagačicu koja se rukovodila starom narodnom: "Ako ne možeš pomoći - smetaj, bitno je sudjelovati."


A ostatak priče je već puno jednostavniji. Dalje sam znala sama. Izradila sam tri djela boce pomažući se, ne balonom kako se inače rade pinate, već iskrojenim i zafrkanim komadom velikog kartona koji je držao u  zadanom obliku cijelu stvar dok se sušila.


Djelove sam spojila, iskaširala i onda je opet nastao problem. Zapravo dva.


Kako cijelu stvar povezati da se ne uruši?
Kako omogućiti da se pinata napuni?
Sva sreća da sam kao hrčak i uvijek sakupljam sve i svašta jer sam uvjerena da će mi nekada trebati. Uostalom kao i ovaj puta - kartonska cijev od nemampojmačega koju čuvam od nemampojmakada dugačka, ma zamislite, metar i pol.


Konstrukcija unutra, otvori na konstrukciji da punjenje može proći do dna pinate i... to je to! Jednostavno i logično.


Bojanje boce je bilo - piece of cake. Samo su me malo ramena boljela.


I isporuka boce je bila - piece of cake. Samo smo morali polegnuti sjedala u autu.


I sada, na kraju, utažit ću vašu znatiželju. Zašto je Sandri trebala boca od metar i pol? I čime ju je punila?


Sandra je jedna od voditeljica Filmsko-kreativnog studija VANIMA iz Varaždina. Sandra izrađuje crtiće ali i uči druge kako ih izraditi. VANIMA je dobila novi prostor u varaždinskom Kinu Galerija i u subotu su imali svečano otvorenje. Šampanjac im je trebao za krštenje nove pozornice. Zahvaljujem Sandri na ustupljenim fotografijama s otvorenja.


Bocu su napunili kokicama kako bi dočarali pjenu šampanjca. Moram priznati da je mojoj djeci najveća enigma u izradi gigantske boce bila, tko će ispeć tolike kokice. Nisu ih brnule mjere već bročano stanje kokica.


I za kraj mogu samo reći, da iako mi je boca od metar i pol bila jako veliki izazov i nije mi ju bilo lako napraviti, ipak sam uspjela (možda i nisam bila na početku baš toliko bahata). Ali sam na kraju jako zadovoljna i sretna jer je gigantska boca usrećila i razveselila sudionike svečanosti.

Broj komentara: 17:

Romana kaže...

Vau, mene je oduševila ova boca šampanjca i tvoja izvedba i kako si ju farbala.. :)
Super mi je i punjenje kokicama, baš je pravo simbolično. Lijepo! :)

Marinica kaže...

Čovječe, svaka tebi čast što si se uspjela izboriti s ovom bocom! Na kraju je ispalo genijalno :)) Sad ti je sigurno jako drago što si prihvatila taj izazov!

Sandra Z kaže...

Aaaaaaaaaaaaaaaaa.... ja sam ostala bez teksta. Opet! Iako sam dosta toga čula u našim ćakulama, sve sam ponovno proživljavala čitajući kako si sve započela, radila, rješavala. Fotke s otvorenja su fenomenalne i jako ponosna sam do neba na tebe što je tvoj rad uveličao takvu proslavu.
Smok ♥

HRANDICA kaže...

Uau, metar u pol stvarno nie piece of cake! Svaka čast na ovoj izradi.

tina kaže...

wooow! svaka čast! trebalo je to napraviti,a bogme si uspjela i skidam kapu! a i nasmijala sams e vidjevsi te na stolici kako stojis i bojas bocu. sljedeci put pazi kad odgovaras na mail :)

Sretno Vrijeme kaže...

Sve sam pročitala sa velikim zanimanjem.Vidiš ti kako naoko jednostavne stvari sakrivaju niz komplikacija. Moram priznati da sam si za vrijeme čitanja postavljala pitanje tko li će i čime napuniti pinjatu od metar i pol??? I pomislila sam si da Sanjin muž mžda slavi 50-i rođendan, to mi je bila asocijacija na metar i pol bocu šapmanjca.... a kad ono, krštenje pozornice! Zahvaljujući tvjoj "bahatosti" začinila si proslavu na originalan način, a kokice su ideja i pol! I na kraju, tebi šaljem čestitke, a tvom pomagaču na četiri noge pozdrave, jako je šarmantan ;)

Nika kaže...

Metar i pol? I to si radila u stanu? I svi ukućani su te podržali u tom projektu? Moj naklon s dubokim poštovanjem!

Good Ghost kaže...

wow! Svaka čast. Boca je i više nego odlična - bila
Pročitala sam cijeli post u jednom dahu. Skidam kapu

Suzana kaže...

Svaka čast! Sve si napravila vrhunski. Šampanjac je na pravi način uveličao svečanost. I tko je prebrojio kokice?

Angie kaže...

Projekt vrijedan divljenja. Svaka čast! Sad sam se sjetila mog neuspjelog projekta figure isto toliko visoke. Ja sam bila toliko bahata da nisam ništa računala a matematičarka sam! Srušilo se sve....

Iskrica kaže...

Ah, to dugme send! I meni pravi probleme, jer mnogo brzo reaguje, tako da te potpuno razumem.

Flaša je super, a po nekad nije loše biti brzoplet. Nije da pravdam sebe, ali prosto te natera da pređeš granicu i kažeš kako si nadmašila samu sebe. Zar ne?

Tatjana kaže...

Majko mila.Ovo se zove pravi izazov!Od prve do zadnje slike,ništa ne bih znala,a ti si to tako elegantno napravila.Ideja s kokicama je zaista odlična!Bravo!Sad možeš i kuće graditi!

sashkonela kaže...

Ovo je fenomalno, i izuzetno efektno. Svidja mi se tvoje nebo, bas je prijatno i nasmejano :)

Snezana Maricic kaže...

Savršeno!
Posebno se divim tvojim radovima, jer osim veštine i ideja, treba i malo ili malo više snage.
I uvek je sve odlično, kao i ova boca.
Naravno da ti možeš sve!

eda kaže...

Ja sam ovo pročitala i pogledala sa velikim strahopoštovanjem! U početku mi je izgledalo kao nemoguća misija.. ogromne mjere, nepoznate proporcije, riskantan prijevoz... a na kraju boca ispade ludo dobra, ma savršena!
Čestitke na ovako dobrom uratku!

Ivana kaže...

hehe prekul .. svaka čast izgleda prekrasno :)
Ukrasno Drveće

ivakreativa.com kaže...

wow!!! boca je fenomenalna! uzivala sam citati, znam kako je raditi vece stvari, potpuno razumijem tvoja pitanja jer si i ja ista postavljam :)) bravo za tvoje pomagace! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails