03 listopada 2013

Kubizam

Pin It
Kubizam je umjetnički stil moderne umjetnosti nastao u Francuskoj od 1907. do 1911. godine. Započeo je kao slikarski pokret ali se odrazio i u kiparstvu, glazbi, književnosti i arhitekturi. Smatra se jednim od najutjecajnijih umjetničkih pokreta XX. stoljeća.
Izvorište kubizma možemo pronači u djelima Paula Cezannea dok se osnivačima smatraju Georges Braque i Pablo Picasso.
Osnovna ideja kubizma je da se sve, što u prirodi postoji, može likovno prikazati osnovnim geometrijskim likovima - kockom, kuglom, valjkom, stošcem...Neki slikari su toliko pojednostavili oblike da su npr. kuće postale nalik običnim kockama - kubusima. Ime kubizmu dao je Henri Matisse koji je za Braqueove pejzaže rekao: "Gle, nagomilane kocke!"
Kubizam je zaokupljen problemom "objekta" kojeg treba rekonstruirati. Potrebno je eliminirati sve što se oslanja na subjektivnost ili na određeno i čvrsto gledište da bi se došlo do cjelokupne, pojmovne, potpune varijante forme.

I sad si vi mislite što ja to trubim o kubizmu nakon što me, skoro godinu dana, nije bilo u ovim vodama i u ovim dimenzijama. Ne, ne morate se bojati. Neću se posvetiti teoretizianju i proučavanju povijesti umjetnosti. Ova crtica o kubizmu je više bila osvrt iz osobnih razloga jer sam, u periodu dok me nije bilo, imala svoj osobni kubizam. Preslagivala sam i sama neke svoje kockice. Osjećala sam se baš kao i ova dama sa slike.
I evo me natrag na Nasmijanom nebu, presložene, skockane i spremne za nove akcije.

tekst preuzet sa Wikipedije
slika Bust of a Woman With a Hat (Dora)

Broj komentara: 5:

Iskrica kaže...

Jedva čekam da te vidim "presloženu" u novom izdanju. Svako od nas ima svoj period kubizma, bez obzira da li smo ljubitelji istog ili ne.

Sandra Z kaže...

Sad sam jako nestrpljiva. Nakon ovakvog uvoda ... mmmmm ... znam da možemo očekivati čuda. Ali, bez obzira na to, ponosna sam na tebe i jako mi je drago zbog presloženih kockica ;-)

naldor kaže...

sretan povratak :)

Good Ghost kaže...

Ima nas više takvih povratnika he he. Glavno da smo opet fit i spremni za nastavak bloganja i kreativnosti

Bubamara šarena kaže...

Sretno ti nama došla natrag! Već se veselim dobrim posljedicama tog tvog preslagivanja :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails