Preskoči na glavni sadržaj

Laurin ormar i njegova sretna priča

Dakle... na staru godinu su nam stigla nova vrata. Ne jedna sobna vrata, već šest. Ali zapravo, nitko baš nije doživljavao vrata (osim muža kojeg je čekao posao postavljana). I djeca i ja smo odmah primijetili materijal u kojem su vrata bila zapakirana.
"Mama, gle koliki karton! I gle koliko ga je!"
"Ovaj puta ti tata ne smije sfrkati karton!" (čak i djeca znaju...)
A oglasio se i mužić: "Gdje želiš da ti stavim karton?"
"YES!!!" znala sam da su se konačno sve kockice posložile i da je Vrijeme...
Tako je i bilo. Ovaj puta nisam porezala niti jedan jedini prst, sve je išlo po planu (osim što se vrijeme malo razvuklo zbog jedne upale pluća, jedne angine, jedne viroze i jednog vađenja zuba). Čak se i muž angažirao i pomogao mi oko planiranja i shvaćanja dijelova konstrukcije i nitko nije prigovarao zbog nereda ili zbog materijala i alata po cijeloj dnevnoj sobi.
Ormar poličar dimenzija je 180x70x30 cm. Vrijeme izrade - mjesec dana uz česte prekide.
Sve počinje dobrim planiranjem, mjerenjem i skiciranjem
Osim krojenja glavnih dijelova, potrebno je izrezati i poprečne letvice koje služe za povezivanje i učvršćivanje unutarnje konstrukcije. Na slici ih je ni manje ni više nego 100 komada dimenzija3x30 cm a to je tek polovica. Za cijeli ormar mi je bilo potrebno njih 200tinjak.
Učvršćivanje i ljepljenje osnovne konstrukcije je vrlo delikatno a u nedostatku potrebnih pomagala koristila sam se metodom "snađi se druže".
Osnovna konstrukcija je gotova.
Slijedi postavljanje i učvršćivanje polica.
Budući da su mi police u prvom pokušaju bile slaba točka, ovaj puta sam im posvetila veću pažnju i dobro, dobro ih ojačala postavljanjem unutarnjih "saća" (mogu li to tako nazvati? Nedostaje mi terminologija)
Kada je konstrukcija gotova, potrebno je spojiti i ojačati rubove. Osim pik trakom, rubove sam još, za svaki slučaj, iskaširala pak papirom umočenim u drvofix.
Slijedi impregnacija
Nakon sušenja preko noći, ormar je spreman za vanjsku obradu
Najdelikatniji dio posla ovaj puta mi je bio postavljanje podloge za dekoriranje. Uz nekoliko pokušaja i pogrešaka uspjela sam stvoriti zadovoljavajuću smjesu od mase za gletanje, drvofixa, vode i lanenog ulja.
Nakon jedne noći sušenja i nakon toga brušenja, ormar je spreman za dekoriranje.
Odlučila sam se za rižin papir (ili kako se to drugdje zove - nepalski papir). Laura i ja smo odabrale zeleni i ljubičasti.
Papir se na podlogu lijepi ljepilom za tapete.
Nakon sušenja, ormar je potrebno još i polakirati.
I to je to. Nije komplicirano, zar ne? Ja sam uživala.

Primjedbe

Autor Claudia Tessitori rekao je…
Impresioniranaaaaaaa saaaaaaam!! Majstorice!!! Divno,divno,divnoooo!!!
Autor Ninočka rekao je…
Svaka cast!!! Ako pretpostavimo, bajkovito, da bi meni to i uspelo, verujem da bi to trajalo gotovo vecnost, a o lomu da ne govorim. Veoma ces pogresiti ako ovo znanje ne pocnes dobro da koristis, sto pre, na finansisko zadovoljstvo licno i ukucana. Ovo je ekoloski sjajno resenje, a o estetici da i ne govorim. Mi samo onaj ikea mamut program odbacili kao resenje, jer dzaba je lepo kad je nezdrava plastika. Svaka cast! Zadivljena sam, valjda se moglo zakljuciti iz komentara.
Autor Sandra Z rekao je…
Nije komplicirano! Helouuuuuu! Ali dobro, već sam rekla da je za mene ovo, i biti će i dalje, SF. Ti to taaaaaako dobro radiš, s takvom lakoćom, i tako mirno navodiš sve detalje. Majstorica kartoniranja :)) A baš si me nasmijala prvim dijelom u kojem ti djeca pomažu primjedbom što tata ovaj put ne smije napraviti!

Poličar je predobar. Znam da će ti trebati malo odmora, ali molim te nastavi dalje, ovo ti odlično leži.

Pozz :))
Autor Sretno Vrijeme rekao je…
Baš sam uživala u ovom foto prikazu tvoga rada. Ja za takvo što ne bih našla živaca, tako da rečenica s kraja posta "Nije komlicirano, zar ne?" govori koliko si stvorena za kreacije od kartona. Iz mog kuta, komplicirano je do besvijesti! Vjerujem da je Laura jako vesela i zadovoljna, a vjerujem da ćeš nam i dalje prikazivati ovakve "nekomplicirane" kreacije iz tvog Nasmijanog neba. Puuuuse
Autor HRANDICA rekao je…
Stvarno si TATA-MATA za kartonaste stvari. Svaka ti čast i moj poklon :)♥
Autor Tatjana rekao je…
Ma ne,nije uopće komplicirano,za.... do daske!!!!Pa ja baš i ne znam tko to još može napraviti osim tebe,uz sve te bolesti i zakazivanja alata!Sve,ama baš sve se urotilo protiv tebe,ali,ne,ne!Ti si rekla:Ono što me ne može ubiti ojačat će me!,te si uzela škare,pištolje i karton u ruke i svima nam pokazala!B R A V O !
Autor Vera rekao je…
Opet odusevljena!!!
Bravo za ovaj "tutorial". Kad gledam slike i citam tekst mislim da mogu i ja uraditit ovo, ali nema sansi, ti si genijalka za ovo!
Autor Suzana rekao je…
Znači tako jednostavno to ide. A zakaj to i meni ne uspijeva? Zato jer nisam karton genijalna majstorica. Predivno kao krajnji rezultat. Tut je za spremiti! Divim se i dalje!
Autor Darija rekao je…
Fascinantno skroz!!!! Mislim da je suvišno bilo kaj drugo reći... :)))) Mislim da možemo očekivati i krevet od kartona :D
Autor Tanema rekao je…
hm, da... ni uopće komplicirano... čas posla, rezucni, tam, rezucni vam, smješaj, maži, lijepi... ma daaaaj! pa ovo je komplicirano maksimalno! netko ne bi znao ni skicu napraviti, a pogle, ti si napravila ogroman, čvrst i stabilan komad namještaja od par komada kartonske ambalaže! pa to je čudesno i genijalno!
Autor Nena3110 rekao je…
Već sam ga videla u prethodnom postu, ali sada vidim, a i znala sam, koliki je to trud, vredi za sto nekih iz radnje...ma za hiljadu.
Bravo draga i za tebe i za tvoju podršku!
Autor naldor rekao je…
predobro izgleda ! svaka cast na trudu jer stvarno si ga jako puno ulozila sto se vidi iz prilozenog !!!skidamkapu
Autor Ana rekao je…
Divota, ja sam oduševljena i iskreno ne znam bi li se ja osobno upustila u ovako nešto, ali izgleda prekrasno, svaka čast!!!!

Popularni postovi s ovog bloga

Anin prsten

Danas me Ana, jedna mlada i kreativna djevojka s kojom se družim svaki dan na poslu, ponovo oduševila. Napravila je novi prsten. Ana voli šareno, veselo i veliko. Sve njene kreacije su, istina, malo predimenzionirane, ali njoj tako dobro stoje. I, zapravo, jaaaako dobro izgledaju. Ana prstenje izrađuje od fimo mase. Ovaj prsten je izradila tako da je napravila okruglu plohu od crnog fima. Na pečeni fimo zaljepila je s jedne strane ring za prsten a na drugu stranu crni karton. Na karton je zatim, vrućim ljepilom poljepila ove šarene oblutke. I opet nas, iznova, oduševila.

Kako napraviti vještičji šešir

Vrijeme je posljednjih priprema za strašnu noć. A što je s vještičjim šeširima? Jesu li spremni? Ako nisu, evo jednostavnog načina kako ga napraviti i ukrasiti. Isprintajte shablonu, prenesite ju na crni karton i izrežite. Zarolajte tuljac pazeći da vam se doljnji rub tuljca podudara s otvorom oboda i pričvrstite ga ljepilom. Ukoliko je potrebno, obrežite dodatno rubove. Doljnji dio tuljca malo zarežite okomito na nekoliko mjesta i presavinite prema van kako bi se lakše zaljpio za obod. Ljepilom pričvrstite obod. Na šešir zaljepite ranije izrezane ukrase i omotajte tilom i šešir je gotov. Za ukrase predlažem da iskoristite sjajni papir koji ste sačuvali od pojedenih čokolada ili poklopaca od jogurta :-) A poklanjam vam i ovaj zgodni labirint - prigodno, za zabavu vas ili vaše dječice... (foto Powerhousemuseum , labirint Printactivities )

Kako napraviti konja od...

... napornog kolege? Ne! ... zločestog šefa? Ne! ... dosadnog susjeda? Ne! ... kartona? DA!!! Konja prvo morate nacrtati. Zatim izrezati 6 jednakih kartonskih ploča dimenzija cca 30x33 cm i staviti ih jednu na drugu. Po iscrtanim linijama nježno proći ubodnom pilom. Nemojte se bojati ove nježne spravice. Laura i ja smo, bez prisustva muškaraca u kući, same izvele ovaj dio operacije. Od šest izrezanih ploča, odvojite prednju i stražnju i stavite ih na stranu. Preostale četiri ploče treba izrezati tako da se dobije utor za štap po iscrtanoj liniji. Na izrezane ploče, sa gornje i donje strane zalijepiti "čitave" ploče. Naravno, i središnje ploče je potrebno zalijepiti jednu za drugu. Kada je ovaj dio postupka gotov, konjić nam izgleda ovako: Nakon što smo štap premezan drvofixom umetnuli u utor, slijedi neizostavno kaširanje, bijela podloga, A sada nastupa moja druga ljubimica, gospođica bušilica. Ona nam je pomogla da izbušimo rupice za grivu. Nakon bojanja u smeđe, kon