20 kolovoza 2010

Marmelada od šljiva

Pin It
Da... dobro ste pročitali - marmelada od šljiva. A što da radim? Kreativno sam totalno neaktivna. Ne svojom voljom, ali tako je. Još uvijek živim na baustelli, svakodnevno surađujem s majstorima različitih profila, po kući preskakujem preko kutija s pločicama koje čekaju svoje vrijeme, zaobilazim oko brda naslaganog parketa koji čeka svoje vrijeme, već par dana gledam oveću zdjelu šljiva koja čeka svoje vrijeme...
Oh, da - šljive. Sada je njihovo vrijeme. Svake jeseni imam priliku biti počašćena većom količinom tog slasnog voća s kojom moram nešto napraviti ako ne želim da propadnu, a kako sam velika ljubiteljica pekmeza i marmelada, jasno je što ću s njima učiniti. Prije dvije godine odlučila sam se prvi puta okušati i u tome i odglumiti pravu pravcatu domaćicu. Ha! I uspjela sam. Napravila sam odličnu marmeladu od šljiva. Budući da nemam ništa za prijaviti od nedavno napravljenih kreacija, željela bih podijeliti s vama recept za marmeladu. Uostalom, i to spada u kreativnost, zar ne?
MARMELADA OD ŠLJIVA
potrebno nam je:
*1,5kg šljiva
*1kg šećera
*0,5 dcl vode
*1 limun
*2 žlice naribanog đumbira
priprema:
*Oprati šljive i izvaditi im koštice. Staviti šljive u veliku zdjelu i zaliti ih vodom.
*Oprani limun podijeliti na 4 dijela i rezati na jako tanke šnitice. Naribati oguljeni đumbir. Narezani limun i naribani đumbir dodati šljivama.
*Pustiti da prokuha a onda smanjiti vatru te pustiti da lagano kuha još nekih 35 min bez poklopca. Paziti da vatra nije prejaka kako šljive ne bi zagorjele.
*Dodati šećer malo po malo. Ako smatrate da će marmelada biti preslatka možete i smanjiti količinu šećera.
*Pustiti marmeladu da ponovo zakuha na mrvicu jačoj vatri još 15ak minuta, nepoklopljenu.
Marmelada je gotova.
*Izliti još vrelu marmeladu u oprane i sterilizirane staklenke, pustiti da se ohladi, poklopiti i čuvati na mračnom i hladnom mjestu.
Ja u svoje staklenke, na vrh marmelade, stavim još i po jednu krišku limuna narezanog na kolutove. Tako je radila i moja baka, pa što ne bih i ja. Osim toga, taj limun mi je posebno fin za pojesti, kad nakon nekog vremena otvorim novu staklenku.
Nadam se da vam se sviđa moj recept. Javite mi ako se odlučite za njega ove godine. Biti će mi drago čuti vaše komentare.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails